Poliisi valvoo kattavasti Satakunnan nopeuksia

Lounais-Suomen poliisilaitos osallistuu vuorokauden mittaiseen kansainväliseen nopeusvalvontamaratoniin, jonka lähtölaukaus ammuttiin torstaiaamuna kello 6 ja maaliviiva häämöttää 24 tunnin kuluttua perjantaiaamuna.

Raumalla nopeuksia valvotaan 8-tiellä Turkuun päin sekä 12-tiellä Huittisiin ja Tampereelle päin. Väliteistä tehotarkkailun kohteina ovat tiet 41 ja 204.

- Pyrimme saamaan kattavan valvonnan lähes koko Satakunnan alueelle näiden 24 tunnin aikana, sanoo vanhempi konstaapeli Matti Vuohijoki Porin poliisista.

Raumalla liikkuu tällä hetkellä tavallisten päivien tapaan yksi poliisipartio, joka seuraa nopeuksia ja turvavälejä. Kello 11 katukuvaan tulee toinen liikkuva partio. Raumalla ylinopeuksia ei ole vielä havaittu.

Tähän mennessä ylinopeustilanne on vaikuttanut tavannomaiselta myös muualla Satakunnassa. Vuohijoki kertoo, että muutamia ylinopeussakkoja on annettu lievistä ylinopeuksista.

Nopeusvalvontamaratonia koordinoi Euroopan liikennepoliisijärjestö (Tispol) ja se järjestetään samanaikaisesti 22 Euroopan maassa. Valvontaa toteutetaan sekä poliisimiesten tekemänä että automaattisesti riskialtteimmilla tieosuuksilla.

Valvonnan tavoitteena on saada tienkäyttäjät pohtimaan omaa ajokäyttäytymistään sekä nopeusrajoitusten merkitystä turvalliselle liikkumiselle.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien laatiman raportin mukaan vuonna 2013 oli kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa 42 prosentissa ajonopeus mukana yhtenä riskitekijänä.

Pieneltäkin tuntuva ylinopeus vaikuttaa ajoneuvon hallittavuuteen äkkitilanteissa ja pidentää pysähtymismatkaa. Ylinopeus vaikuttaa myös onnettomuuden seurauksiin.