Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti polkupyöräilyä – varsinkin valojen käyttö tarkassa syynissä

Uusi tieliikennelaki edellyttää, että pyörässä on punainen takavalo. Arkistokuva: Jussi Hietikko

Lounais-Suomen poliisi haluaa varmistaa, että pyöräilijät ovat valmiita syksyn pimeneviin ajo-olosuhteisiin. Niinpä poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti polkupyörän valojen käyttöä ja ohjaa pyöräilijöitä turvalliseen ajotapaan.

– Tehostettua valvontaa tehdään tällä viikolla, niin sanottuun hyvän sään aikaan. Muun muassa työmatkapyöräilijät saavat vielä ajaa valoisan aikana, joten nyt on hyvää aikaa laittaa varusteet kuntoon syksyä ja lähestyvää talvea varten, muistuttaa komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

Uutena vaatimuksena tänä syksynä on punainen takavalo, jonka käyttöä kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki edellyttää – joko polkupyörässä tai pyöräilijässä, esimerkiksi kypärässä. Sen lisäksi on edelleen oltava valkoinen tai vaaleankeltainen etuvalo.

Etu- ja takavaloa on käytettävä aina pimeän tai hämärän aikaan tai silloin, kun näkyvyys on huonontunut sään tai jonkun muun syyn takia. Polkupyörien lisäksi velvoite koskee kaikkia moottorittomia ajoneuvoja, poliisi muistuttaa.

Valoja vaativissa olosuhteissa poliisi voi määrätä valojen puuttumisesta 40 euron liikennevirhemaksun.

– Tuota pienemmälläkin summalla pyöräilijä saa hyvät valot pyöräänsä, ja samalla hän investoi omaan turvallisuuteensa. Olennaista ei ole sakottaminen vaan polkupyöräilijöiden ja muiden tiellä liikkujien liikenneturvallisuuden parantaminen, Katajisto muistuttaa.

Tehovalvonnassa kiinnitetään huomiota lisäksi väistämissääntöjen ja liikennevalojen noudattamiseen sekä jalkakäytävällä ajamiseen.