”Polkua neuvotteluihin UPM:n kanssa ei näy” – Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tapasi paperitehtaan toimihenkilöitä Raumalla

Joka paikassa ihmiset ovat yhtä hämmstyneitä. Me emme ole päässeet edes neuvottelemaan UPM:n kanssa. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen on ilmoittanut, että liiton kanssa ei sovita enää mistään, kummasteli Malinen Raumalla.

| Päivitetty

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tapasi UPM:n toimihenkilöitä Raumalla tiistai-iltana. Ennen Raumaa Malinen oli käynyt Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

– Joka paikassa ihmiset ovat yhtä hämmästyneitä. Me emme ole päässeet edes neuvottelemaan UPM:n kanssa. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen on ilmoittanut, että liiton kanssa ei sovita enää mistään, kummasteli Malinen Raumalla.

Stora Enso on puheenjohtajan mukaan hyvin tyytyväinen Pron kanssa tehtyyn sopimukseen, joka takaa työrauhan. Muidenkin kanssa neuvottelut ovat edenneet.

– Loppusuoralla ollaan. Tekstit ovat kunnossa, numeroita vielä vähän katsellaan. Vain UPM:n kanssa on näin vaikeaa. Polkua neuvotteluihin ei näy.

Tilanne on siis samanlainen kuin työntekijäpuolella. Paperiliitto on päässyt neuvottelutulokseen isojen yhtiöiden kanssa, UPM pois lukien. Paperiliitto kertoikin tiistaina lakonuhasta vuodenvaihteessa UPM:n tehtailla.

Malisen avainviesti Pron jäsenille Raumalla oli: nyt ei saa antaa periksi.

– Liitto toteuttaa jäsenistön tahtoa. Jos halutaan, että mennään vaikeimman kautta, niin liitto on siihen valmis.

Näillä näkymin lakko vaikuttaa todennäköiseltä.

– Lain mukaan lakko tietäisi kutsua valtakunnansovittelijan pöytään. UPM ei kuulemma tulisi sovitteluunkaan.

UPM on ilmoittanut niin liitolle kuin sisäisesti, että vuodenvaihteesta lähtien noudatetaan UPM:n omia käytäntöjä. Yhtiö aikoo sitoa palkanmaksun entistä suoremmin tulokseen.

– Raumalla Pesonen oli luvannut, ettei palkka laske viiteen vuoteen, jos tietyt tuottavuustavoitteet saavutetaan. Me lähdemme siitä, kaikille tulee maksaa kohtuulliset yleiskorotukset. UPM on vielä erittäin kannattava yritys. Tiedämme, että UPM:n ylemmistä toimihenkilöistä osa ei ole saanut yhtään palkankorotusta kahdeksaan vuoteen.

UPM:n mukaan yhtiön omat käytännöt ovat osin lakia ja työehtosopimusta paremmat. Tätä Malinen ei kiistä.

– Ei kuitenkaan ole oikein, että korvausten maksaminen yksipuolistuu työantajan eduksi. Tärkeää on muistaa, ettei laki tai tessi mitenkään estä esimerkiksi tulospalkkioiden maksamista.

Mistä UPM:n haluttomuus neuvotella kumpuaa, mistä se kertoo?

– Tämä on ideologinen juttu. Jo vuosia sitten Pesonen esitteli visiotaan, jossa sopimuksista ei neuvotella liittojen kanssa. Nyt hän on ilmeisesti viimeisenä työnään päättänyt viedä visionsa maaliin, arvelee Malinen.

Toimitusjohtajasopimuksensa mukaan Pesonen olisi voinut jäädä eläkkeelle reilu vuosi sitten, mutta UPM:n hallituksen pyynnöstä hän jatkoi tehtävässään toistaiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut