Polkupyörävarkaalle kannattaa laittaa kapuloita rattaisiin

Koska lukitsematon tai heppoisesti lukittu polkupyörä lähtee usein varkaan matkaan, omistajan on syytä vähintään teettää anastusta yrittävälle lisäpuurtamista.

Poliisi suosittelee tuplalukitusta, mikä saattaa saada vähemmän päättäväisen voron perääntymään ja etsimään helpompaa saalista.

– Pyörän hyvä lukitseminen on tärkeää. Vähintään yksi kunnon lukko, mutta kiinteän lukon lisäksi on hyvä olla lisäksi ketju- tai vastaava toinen lukko, sanoo rikosylikonstaapeli
Jani AnttilaRauman poliisiasemalta.

Ketju- tai vaijerilukko on syytä kiertää johonkin kiinteään esineeseen sekä samalla rungon ja toisen renkaan ympäri. Jos menopeli täytyy jättää kaupungille, Anttila suosittelee julkista ja avaraa paikkaa.

Pyörän omistajan on silti hyvä laittaa itselleen kulkupelinsä tunnistetiedot runkonumeroa myöten ylös. Kuva tukee muita tietoja, joita tarvitaan, kun ilmoittaa varkaudesta poliisille ja vakuutusyhtiöön.

Niin kalliita kuin keskihintaisiakin pyöriä viedään sekä kotipihoilta että kaduilta. Yhä useammin on tarkkaan tiedossa, mitä halutaan.

Nykyään on Anttilan mukaan yleistä, että varkaat hakevat pyörästä tiettyä osaa. Yleistyneet pikalukitukset houkuttavat helppoudellaan.

Raumalla on viime aikoina viety myös monta venettä tai pelkkää perämoottoria. Veneen kanssa Anttila neuvoo toimimaan kuten polkupyörän: tiedot ylös turvamerkintää myöten sekä kuva.

– Vene kannattaa kiinnittää laituriin jykevällä ketjulla ja lukolla. Lisäksi perämoottoriin on syytä laittaa erillinen lukko..