Pönttöbongaus järjestettiin viikonloppuna - yli puolet linnunpöntöistä asuttuja

Pikkuvarpunen Kuva: BirdLife Suomi/Ari Ahlfors

Viikonloppuna järjestetyn Pönttöbongauksen tavoitteena oli kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma järjestettiin nyt neljännen kerran.

BirdLife Suomen Pönttöbongaus-tapahtuman alustavien tulosten mukaan yli puolet linnunpöntöistä on tänäkin kesänä asuttuna. Määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna, mutta yleisistä pönttöpesijöistä kirjosieppoja on hieman viime vuotta vähemmän ja pikkuvarpusten määrä on huvennut selvästi.

Pesintä havaittiin nyt 53 prosentissa linnunpöntöistä. Viime vuonna vastaava luku oli 54 ja edellisenä 59 prosenttia. Koska kaksi edellistä kesää ovat olleet pesinnöille hyvin hankalia, joten pieni väheneminen oli odotettua. Suurta romahdusta pönttölintujen kannoissa ei näytä tapahtuneen.

Alustavat tulokset perustuvat noin 2 200 paikan ja 18 000 pöntön havaintoihin. Yleisimmät pöntöissä pesivät linnut olivat kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen.

Vähissä tänä vuonna on sen sijaan käenpiika. Myös tällä vuosituhannella suuresti runsastuneen pikkuvarpusen havaintomäärä putosi nyt noin neljänneksen viime vuodesta.

Pönttöbongaushavaintoja voi ilmoittaa vielä sunnuntaihin 19. kesäkuuta saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi tai postikortilla.

Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja.

Tapahtuman tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.