Pori päihittää päästöleikkauksissa jo Rauman: viime vuonna eroa yli kymmenen prosenttia per asukas

Rauman lähikunnissa suurimmat asukaskohtaiset päästöt olivat Säkylässä ja Laitilassa.

| Päivitetty

Raumalla syntyi viime vuonna selvästi enemmän ilmastopäästöjä asukasta kohden kuin Porissa.

Rauman ja Porin välisen päästövähennyskilpailun kärkipaikka on mennyt karhukaupunkiin.

Porin asukaskohtaiset päästöt olivat viime vuonna noin neljä tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, kun määrä Raumalla oli neljä ja puoli tonnia. Eroa oli siis yli kymmenen prosenttia.

Vielä vuonna 2020 Raumalla päästeltiin selvästi vähemmän kuin Porissa.

Tiedot selviävät Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vuosittaisia laskelmia koskevista ennakkotiedoista.

Jopa kaksinkertaiset päästöt

Suurempien kaupunkien ja maaseutukuntien välinen ero näkyy vertailussa edelleen selvästi.

Esimerkiksi Rauman ympärillä sijaitsevissa pienemmissä kunnissa päästöjä syntyy asukasta kohden roimasti enemmän kuin Raumalla. Syyt liittyvät muun muassa maatalouteen, liikenteeseen ja Rauman vähäpäästöisen kaukolämmön rooliin kaupungin lämmittäjänä.

Lähialueella eniten asukaskohtaisia päästöjä syntyi viime vonna Säkylässä, jossa määrä oli yli kaksinkertainen Raumaan nähden eli 9,7 tonnia asukasta kohden. Lähes samaan lukemaan ylsi Hinku-kaupunki Latila 9,2 tonnillaan.

Eurassa päästettiin 8,9 ja Eurajoella 7,1 tonnia asukasta kohden. Pyhärannassa lukema oli 5,7 ja Uudessakaupungissa 5,7 tonnia.

Maakuntien välillä isoja eroja

Myös maakuntien välillä on merkittäviä eroja. Asukaskohtaiset päästöt olivat maakuntatasolla keskimäärin 5,5 tonnia asukasta kohden.

Satakunta sijoittuu selvästi tämän yläpuolelle 6,3 tonnillaan, kun taas Varsinais-Suomen 5,0 tonnin päästöt olivat selvästi keskimääräistä pienemmät.

Näin ollen Rauma oli lukujen perusteella seudun ainoa kunta, jonka päästöt olivat oman maakuntansa keskimääräisiä päästöjä pienemmät.

Koko maassa laskua 3,1 prosenttia

Syken mukaan kuntien yhteenlasketut ilmastopäästöt vähenivät viime vuonna koko maassa 3,1 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Laskennasta vastaava Syken erikoistutkija Santtu Karhinen pitää tulosta rohkaisevana, sillä vertailuvuosi oli koronapandemian leimaama. Se leikkasi päästöjä selvästi.

– Vuosi 2020 oli myös hyvin lämmin. Edellisvuoteen verrattuna vuosi 2021 oli puolestaan selkeästi kylmempi, ja koronan alkushokista oli jo alettu palautua, Karhinen muistuttaa.

Tulokset osoittavat, että suurimmat päästösektorit, joihin päästövähennystoimia tulisi kohdistaa, ovat tieliikenne, maatalous, kaukolämmön kulutus ja sähkönkulutus..

Kuntien päästölaskenta on saanut rahoitusta EU:n Life IP Canemure-hankkeesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut