Porin KH:lle ehdotetaan lentoliikenteen kilpailuttamista

Lentoyhtiö AIR100 on ilmoittanut lopettavansa Pori-Helsinki lennot 18.6. Reittiä ei ole saatu kannattavaksi, ja on oletettavaa, ettei mikään muukaan lentoyhtiö ryhdy lentämään Pori-Helsinki-väliä.

Porin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus esittää ensi viikon maanantaina kaupunginhallitukselle, että kaupunki ryhtyisi kilpailuttamaan lentoliikenteen harjoittamisen Pori-Helsinki-välille 1. syyskuuta alkaen. Kilpailuttamisen aloittaminen vaatii kaupunginvaltuuston päätöksen sekä liikenne- ja viestintäministeriön ja Euroopan komission luvan.

Käytännössä kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että kaupunki pyytää eri lentoyhtiöiltä tarjoukset Helsinki-Pori-välin liikennöinnistä vaadittavalla vuoromäärällä, likimääräisillä aikatauluilla ja muilla ehdoilla. Kilpailutuksen kustannuksiksi on vuositasolla arvioitu noin 500 000–600 000 euroa.

Lentoyhteydellä Helsinkiin on suuri merkitys porilaiselle ja laajemminkin satakuntalaiselle yritystoiminnalle. Lentoyhteys mahdollistaa erityisesti teollisten työpaikkojen säilymisen Porissa. Jyväskylän yliopisto teki Satakuntaliiton toimeksiannosta selvityksen yhteyden merkityksestä aluetaloudelle. Selvityksen mukaan lentoyhteyden loppuminen veisi Porin seudulta noin 450–750 työpaikkaa ja vähentäisi esimerkiksi Porin kaupungin verotuloja vähintään 2,3 miljoonalle eurolla vuodessa.