Porin prikaati siirtyy tohtorin komentoon – "Varusmieskoulutus muuttuu nykyaikaisemmaksi ja järkevämmäksi"

Valtosella on ollut tutkiva ote sotilastyöhön koko pitkän uran ajan. Hän väitteli sotatiedeiden tohtoriksi Maanpuolustuskorkeakoulussa. Väitöskirjan aihetta, turvallisuustoiminnan yhteistyötä, hän pääsi käytännössä soveltamaan Turvallisuuskomitean pääsihteerinä.

| Päivitetty

Eversti Vesa Valtonen, 51, aloittaa Porin prikaatin komentajana heinäkuun alussa.

Viime vuodet Valtonen on ollut toimistohommissa Maavoimien esikunnan suunnitteluosaston apulaisosastopäällikkönä ja puolustusministeriön yhteydessä toimivan Turvallisuuskomitean pääsihteerinä.

Kokemusta on runsaasti myös kenttätehtävistä lähinnä kaakonkulmalta. Valtonen oli muun muassa Karjalan prikaatissa Kymen pioneeripataljoonan komentaja 2014–2016.

Porin prikaatia ei miehen ansioluettelossa näy.

– Olen siellä toki käynyt harjoituksissa ja kursseilla. Upean tehtävän saan, Porin prikaatin maine on erittäin hyvä, Valtonen sanoo.

Tärkeintä on valmius

Porin prikaatin edelliset komentajat Rami Saari ja Mika Kalliomaa korostivat muun muassa varusmiesten yksilöllistä kohtelua sekä palvelus- ja vapaa-ajan selvää erottamista.

– Tunnen heidän ajattelutapansa. Tosi järkevän kuuloisia teesejä. Itse en vielä linjaa mitään, mutta varmasti löytyy teemoja, joita painottaa. Maanpuolustuksen kannalta tärkeintä on valmius, sitä varten olemme olemassa. Suorituskyky on pystyttävä osoittamaan käytännössä, arjen töissä, joka päivä.

Varusmieskouluksen Valtonen näkee muuttuvan nykyaikaisemmaksi ja järkevämmäksi.

– Koulutus 2020 -ohjelma vie oikeaan suuntaan. Nykyaikaiset tekniikan ja menetelmät saavat varusmiehet innostumaan.

Tutkiva ote sotilastyöhön

Valtosella on ollut tutkiva ote sotilastyöhön koko pitkän uran ajan. Hän väitteli sotatiedeiden tohtoriksi Maanpuolustuskorkeakoulussa. Väitöskirjan aihetta, turvallisuustoiminnan yhteistyötä, hän pääsi käytännössä soveltamaan Turvallisuuskomitean pääsihteerinä.

Kerran kuussa kokoontuva turvallisuuskomitea avustaa hallitusta ja ministeriöitä kokonaisturvallisuuteen liittyvissä varautumisen asioissa.

Tutkimustausta näkyy Valtosen mielestä analyyttisena ja kriittisenä ajatteluna sekä kykynä tuottaa johtopäätöksiä.

– Menetelmäosaamisesta on apua esimerkiksi ongelmanratkaisussa, Valtonen arvioi.

Hän pitää arvokkaana myös verkostoa, josta saa tietoa ja oppia muilta aloilta.

Matkustamista voi vähentää

Korona on pakottanut myös Puolustusvoimat uusiin käytäntöihin. Varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään, jotka toimivat 2+2+2-mallilla: kaksi viikkoa maastoharjoituksissa, kaksi kasarmilla ja kaksi lomalla.

Työpaikoilla ajatellaan jo yleisesti, että osa koronakäytännöistä jää pysyviksi. Päteekö sama armeijaan?

– Olen saatujen kokemusten perusteella ymmärtänyt, että paljon tästä voi hyödyntää tulevaisuudessa. Myös varusmiespalaute on ollut hyvää. Matkustamista voidaan vähentää ja digitalisuutta lisätä, tiettyyn rajaan saakka.

Eversti Valtonen muuttaa kesällä varuskunnan kupeeseen, mutta perhe jää asumaan kaakonkulmalle.

– Poika kirjoittaa, tytär on menossa lukioon, vaimolla on työnsä.

Kaksi koiraansa komentaja aikoo välillä tuoda Säkylään, jonka hyvät lenkkimaastot ovat jo tutuksi tulleet.

Kalliomaasta rehtori

Porin prikaatin komentaja, prikaatikenraali Mika Kalliomaa, siirtyy Maanpuolustuskorkeakoulun rehtoriksi heinäkuun alussa Kalliomaalle tulee kesällä kolme vuotta täyteen Porin prikaatin ykköskäskijänä.

Porin prikaatin edellinen komentaja, prikaatikenraali Rami Saari, puolestaan aloittaa elokuun alussa Pääesikunnan komentopäällikkönä.

Porin prikaatin kuudesta viime komentajasta neljä on Säkylän vuosina ylennetty prikaatikenraaliksi: Kalliomaa, Saari, Juha Pyykönen ja Markku Nikkilä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut