Porin prikaatin komentaja antoi hyvinvointialueen supistamissuunnitelmiin selkeän viestin

Porin prikaatin komentajana aloittava eversti Jami Virta kertoo, mitä DCA-sopimus voi tarkoittaa Satakunnalle käytännössä.

Prikaatikenraali Vesa Valtonen (keskellä) siirsi Porin prikaatin komennusvastuun eversti Jami Virralle (oikealla).

Säkylän Huovinrinteellä vietettiin torstaina komentajan vaihtokatselmusta.

Vaikka Porin prikaatin lippu siirtyi prikaatikenraali Vesa Valtosen käsistä eversti Jami Virran käsiin hyvin perinteikkäästi, oli siirron taustatilanne kaikkea muuta kuin samanlainen, missä Valtonen otti oman roolinsa vastaan noin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Tuolloin huolena oli korona, mutta matkan varrella tuli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä Suomen Nato-jäsenyys.

– Jamin pöydälle saattaa tulla enemmän konkretiaa, mitä nämä muutamat harjoitukset ovat nyt meidän kanssa olleet, pääesikuntaan komentopäälliköksi siirtyvä Valtonen viittaa Yhdysvaltojen kanssa tehtyyn DCA-sopimukseen.

”Omat voimat hyvässä kunnossa”

DCA-sopimuksella Suomi avaa 15 sotilasaluettaan Yhdysvaltain käyttöön. Sopimus helpottaa amerikkalaisjoukkojen toimintaa Suomessa sekä mahdollistaa niiden aseiden ja tarvikkeiden varastoinnin Suomen maaperällä.

Porin prikaatin kannalta merkittävintä on se, että sopimuksessa yhtenä paikkana on Niinisalon varuskunta Kankaanpäässä ja sen läheiset harjoitusalueet Hämeenkangas ja Pohjankangas.

– Se tässä saattaa muuttua, että täällä on jatkossa ulkomaalaisia joukkoja tai liittolaisia pidemmän aikaa. Se saattaa tuoda varuskunnan tukitehtäville lisätehtäviä tai ainakin pitkäkestoisuutta.

– Jos tiettyjä joukkoja tulee tänne harjoittelemaan pysyvämmin, niin se saattaisi tarkoittaa varastointia ja sen suuntaisia asioita. Se saattaa vaikuttaa varuskuntien infraan, mutta ne ovat spekulaatioita ja päätökset ovat valmisteilla, Valtonen pyörittelee.

Mitään aikataulua tai alueelle tulevien joukkojen lukumäärää sen paremmin Valtonen kuin Virtakaan ei lähde arvioimaan.

Valtonen kertoo, että jo nyt harjoituksissa on ollut parhaimmillaan satoja liittolaisia.

– Siitä on keskusteltu, olisiko Suomeen Baltian tavoin tarvetta pysyvään joukkojen sijoitteluun. Ehkä harjoitustyyppinen ratkaisu olisi lähempänä. Meillä on omat voimat hyvässä kunnossa, Valtonen sanoo.

– Jo nyt harjoituksissa nähty joukkojen rotatointi on yksi mahdollisuus, mikäli pysyviä tiloja ei ole. Kuten niitä ei tällä hetkellä ole, Virta sanoo.

Kansainvälisyys tuttua Porin prikaatille

Porin prikaatin väistyvä komentaja Valtonen muistuttaa, että perinteisenä kriisinhallintakoulutusalueena Säkylää ei ole unohdettu, mutta Naton kannalta Niinisalo tarjoaa kiinnostavammat harjoituspuitteet.

Virta lisää, että Pohjankankaan, Hämeenkankaan ja Säkylän alueilla pystytään harjoittelemaan niitä kaikkia eri vaiheita, joita joukkojen pitää hallita, mikäli joukkoja siirretään tai keskitetään johonkin.

– Pohjankangas mahdollistaa sellaisten asejärjestelmien käytön, mitä ei monessa muussa paikassa ole kovin yksinkertaista toteuttaa.

– Ei ole vaikea ennustaa, että täällä tulee olemaan aktiviisuutta tulevaisuudessa, on sitten kyse satamista, liikenneväylistä tai harjoitusalueista. Siihen on hyvä varautua, Virta kertoo.

Hän ei usko, että DCA-sopimus vaikuttaisi tavallisen varusmiehen koulutukseen juurikaan. Hän muistuttaa, että yhteistoiminta tulee olemaan vahvasti tehtäväsidonnaista. Läheskään kaikki varusmiehet eivät palvelusaikanaan harjoittele kansainvälisesti yhtä intensiivisesti.

– Eikä kansainvälisyys tänne ole uusi asia, koska valmiusjoukkotoimintaa on tehty Porin prikaatissa niin pitkään. Se on jatkumo, joka laajenee jollain muotoa nyt.

– Vaikka palveluksessa osittainen komentokieli olisi englanti, niin ei täällä ole mitään huolta tai murhetta, etteikö se sujuisi, Suomen suurimman maavoimien joukko-osaston uusi komentaja toteaa.

Puolustusvoimat toivoo nykyisen palvelutason säilyvän

Porin prikaatin varuskuntapaikkakunnille Satakunnan hyvinvointialueen suunnitelmat eivät ole olleet pelkästään mieluisia.

Palveluverkkosuunnitelman mukaan Säkylään jäisi nykytiedon valossa vain muutaman kerran viikossa auki oleva toimipiste, Kankaanpäässä puolestaan kiirevastaanotto palvelee vuoden alussa vain virka-aikaan.

– Näitä on kysytty meiltäkin ja olemme oman näkökulmamme sanoneet. Tietysti toivomme, että palvelutaso pysyy sellaisenaan, jotta se tukee myös puolustusvoimia.

– Toistaiseksi meillä on toiminut oikein hyvin meidän asevelvollisten palveluiden osalta, prikaatikenraali Vesa Valtonen toteaa.

Entä sitten, jos esimerkiksi Niinisaloon tulee satoja liittolaisten sotilaita? Valtonen kertoo, että kyseessä on sellainen asia ”mikä täytyy Nato-Suomessa päivittää”.

– Liittolaisetkin tukeutuvat meidän tavoin koko yhteiskunnan palveluun. Siinä yhteiskunnalla on tehtävänä jäsentää sitä, kuinka palvelutarjonta järjestetään, jos alueelle tulee ajallisesti ja paikallisesti lisäkuormaa, Valtonen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut