Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon museonjohtajat uskovat museoiden vetovoimaan

Museot tavoittelevat myös yhteisiä kävijöitä ja tekevät maakunnallista yhteistyötä.

| Päivitetty

Porin museoilla on uudet museonjohtajat. Sekä Johanna Jakomaa vas.) että Anni Venäläinen aloittivat toimessaan toukokuun alussa.

Porin tuoreita museonjohtajia yhdistää yksi asia: sekä Johanna Jakomaa Satakunnan Museosta että Anni Venäläinen Porin taidemuseosta aloittivat molemmat museouransa kesätyöntekijöinä. Suurin piirtein samoihin aikoihin 2000-luvun alussa.

Anni Venäläinen opiskeli kuvataiteilijaksi, mutta huomasi pian, että halusi mieluummin toimia kuvataiteen ja yleisön välissä. Sitä kautta hän kiinnostui museotyöstä ja päätyi työskentelemään erilaisissa yleisötyön ja museopedagogiikan tehtävissä yli 10 vuotta sitten.

– Minua kiinnosti se, mitä ihmiset taiteesta ajattelevat, mihin kuvataidetta tarvitaan ja sitä tutkin omassa taiteessanikin.

Hän näkee taidemuseon tehtävänä tarjota tilan, jossa kuka tahansa voi olla taiteen kanssa tekemisissä.

– Etenkin nyt, kun aika on niin hirveä, taide nostaa arjen yläpuolelle antaa lohtua.

Kulttuuriperinnön vaalimista

Luvialta kotoisin olevalle Jakomaalle uravalinta oli osin sattumaa. Ensimmäinen vakituinen työpaikka Satakunnan museossa oli esinekokoelmista vastaavan amanuenssin tehtävä.

Kulttuuriperinnön vaaliminen on noussut tärkeäksi asiaksi.

– Se tuo sitä perspektiiviä, jolla voi hahmottaa nykyaikaa ja tulevaisuutta. Kulttuuriperintö on henkilökohtaisesti ja yhteisöllisesti voimavara, hän sanoo.

Museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa on parhaillaan esillä näyttely, joka kertoo sotavuosista Porissa. Sotaa käsittelee myös Rosenlew-museon Sodassa ja työssä -näyttely.

– Oma toiveeni, että kulttuuriperintö koettaisiin tutuksi ja läheiseksi, ja museot olisivat tulevaisuudessa vieläkin helpommin lähestyttäviä. Myös yhteistyö yhteiskunnan muiden sektoreiden kanssa on toivottavaa, museo ei voi jäädä omaksi linnakkeekseen. Siinä on vielä tekemistä, Jakomaa sanoo.

Nyt tehdään yhdessä!

Porissa tehty organisaatiomuutos yhdisti museot kaupungin museopalveluiksi ja Jakomaa ja Venäläinen aloittivat vakituisissa viroissa omien museoidensa johdossa toukokuun alussa.

Muutos on lisännyt museoiden välistä yhteistyötä, jolla museonjohtajien mukaan oli entuudestaan ”melko lyhyt historia”.

Nyt vahvuudet on tuotu yhteen.

– Kun kehityskumppani on tiedossa, voi yhdessä miettiä tulevaisuutta, sanoo Jakomaa.

Porin kahden museon on jatkossa tarkoitus viestiä ja markkinoida tarjontaansa yhdessä. Siihen on saatu hankerahaa.

– Museoilla on perinteisesti vähän resursseja markkinointiin, museonjohtajat toteavat.

Avoinna olevia asioita ovat museoiden yhteinen kokoelmavarasto sekä sote-kiinteistöissä sijaitseva kokoelmataide, josta tulee tehdä sopimukset hyvinvointialueen kanssa.

Yhteistyötä tehdään myös maakunnallisesti, ja Satakunnan museoilla on yhteinen kokoelmaohjelma.

Maakunnallinen rooli vahva

Museonjohtajat nauravat, että hissipuheet ovat vielä vähän vaiheessa, mutta kummallakin museolla on omat vahvuutensa.

– Porin taidemuseo on alallaan tunnettu kansainvälinen nykytaiteen museo, jolla on myös historia pedagogian ja yleisötyön innovoijana, sanoo Venäläinen.

Satakunnan museo, entinen maakuntamuseo, nykyinen alueellinen vastuumuseo puolestaan edistää kulttuuriperintöä koko maakunnan alueella ja toimii toimialansa viranomaistahona ja neuvonantajana muille museoille.

– Museon vahvuus on ehdottomasti juuri maakunnallinen verkosto, sanoo Jakomaa.

Konseptia uudistetaan

Myös taidemuseo on kehittämässä maakunnallista rooliaan, ja museon konseptia ollaan uudistamassa. Muutos ajoittuu yhteen viime kesänä tulipalossa vaurioituneen museorakennuksen peruskorjauksen kanssa.

– Tavoite on tukea alueen taiteilijoita, edistää taiteen saatavuutta ja tukea taiteen alan työpaikkoja Satakunnassa. Museon kansainvälinen näyttelyohjelma jatkuu siinä rinnalla, Venäläinen sanoo.

Tavoitteena on Venäläisen mukaan pitää taiteilijat Satakunnassa.

– Poismuuttoa on aika paljon. Toiveena on, että taiteilijat kokisivat Porin ja koko maakunnan vetovoimaiseksi.

Porin ja Rauman taidemuseot järjestivät viime vuonna portfoliotapaamiset satakuntalaisille taiteilijoille kummassakin kaupungissa, ja niistä tuli hyvää palautetta taiteilijoilta.

Kävijät yhteen

Taidemuseorakennuksen peruskorjaus alkaa ensi vuonna ja kestää puolitoista vuotta. Sen aikana museokiinteistö ei ole käytössä. Sen sijaan taidemuseo tekee vierailun naapuriin ja rakentaa Satakunnan Museon kanssa yhteisen näyttelyn, jossa museon esinekokoelma kohtaa nykytaiteen.

Museoilla on osittain eri kävijät, museonjohtajien mukaan monet ihmiset harrastavat joko taidetta tai kulttuuriperintöä, ja yhteisnäyttelyllä halutaan yhdistää molemmat.

Satakunnan museon näyttelytoiminnan kehittämiselle on Jakomaan mukaan iso askel se, että museo saa ensimmäistä kertaa historiansa aikana siitä vastaavan intendentin.

Porin taidemuseon kävijämäärä on normaalina vuonna noin 30 000. Neljästä eri museosta (Satakunnan museo, Rosenlew-museo, Luontotalo Arkki ja Rakennuskulttuuritalo Toivo) koostuvalla Satakunnan museolla se on noin 50 000.

– Yleisö ei vielä täysin ole palannut koronan jälkeen takaisin. Olemme huomanneet, että yleisö pitää ”opettaa” käymään museossa uudelleen, Anni Venäläinen sanoo.

Kummassakin museossa vietetään ensi viikolla näyttävästi Museoviikkoa. Perjantaina on Museoiden yö -tapahtuma, jolloin museot ovat avoinna iltakymmeneen saakka.

Museot Porissa

Satakunnan Museon, Luontotalo Arkin, Rosenlew-museon ja Rakennuskulttuuritalo Toivon johtajana aloitti 1.5. FM Johanna Jakomaa.

Porin taidemuseon johtajana aloitti 1.5. TaM Anni Venäläinen.

Porin taidemuseo toimii tulipalon takia supistetuissa tiloissa. Kesänäyttely avautuu 17.6. Chorus Sinensis on merimetsoista inspiraationsa saanut audiovisuaalinen kuoroteos. Ulla Taipaleen ideoimassa ja kuratoimassa teoksessa yhdistyvät taiteilija Jan Eeralan Selkämerellä kuvaamat videot, valokuvat ja äänitykset sekä säveltäjä ja äänitaiteilija Lau Naun sävelteos.

Satakunnan Museo esittelee elämää kotirintamalla toisen maailmansodan aikana kahdessa näyttelyssään, Satakunnan Museossa ja Rosenlew-museossa. Näyttelyt summaavat yhteen museon monivuotinen tutkimustyön sotien ajalta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut