Porin yliopistokeskus sai yli puoli miljoonaa euroa lisärahaa – Kurvinen: "Uusi suunta on alueellisen korkeakouluverkon vahvistaminen"

Porissa toimiva Tampereen yliopiston opetus- ja tutkimustoiminta sai yli puoli miljoonaa euroa lisärahaa. KUVA: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Porin yliopistokeskus on saanut 541 000 euron ylimääräisen ja kertaluonteisen rahoituspotin valtiolta. Rahoituksen myönsi opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Kuuden yliopistokeskuksen saama kolmen miljoonan euron potti on tarkoitettu toiminnan kehittämiseen sekä alueellisen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvitamiseen. Porin yliopistokeskuksen saama osuus on suurin.

– Korkeakoulupolitiikan uusi suunta on alueellisen korkeakouluverkon vahvistaminen, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.

– Yliopistokeskusten tärkeä työ palvelee opiskelijoita ja tutkimusta valtakunnallisesti sekä niiden toiminta-alueilla Kainuussa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Rahoituksella haluan kasvattaa yliopistokeskusten kädenjälkeä entisestään.

Rahoitus perustuu yliopistojen omiin hakemuksiin. Päätöksessä painotettiin muun muassa yhteistyötä alueellisen työvoimatarpeen vahvistamiseksi sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kansa. Lisäksi huomioitiin opiskelijoiden ja tutkijoiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen yliopistokaupungissa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs perusteli edellisviikolla korkeakoulutuksen hajasijoittamista myös työn ulkopuolisilla sosiaalisilla vaikutuksilla.

– Yhä useampi voi jäädä halutessaan kotiseudulleen eikä tarvitse lähteä hakemaan koulutusta kauempaa. Tämä ilahduttaa varmasti maakuntien poikamiehiä, Pylväs totesi puheessaan Iltalehden mukaan.

Yliopistokeskuksille myönnetty rahoitus

  • Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskus: 400 000 euroa
  • Tampereen yliopisto, Porin yliopistokeskus: 541 000 euroa
  • Tampereen yliopisto, Seinäjoen yliopistokeskus: 531 000 euroa
  • Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus: 528 000 euroa
  • Helsingin yliopisto, Mikkelin yliopistokeskus: 500 000 euroa
  • Helsingin yliopisto, Lahden yliopistokeskus: 500 000 euroa