Porissa vuokralaiset löytää asuntoon Raumaa nopeammin – Raumalla kolmioon saa vuokralaisen keskimäärin 34 vuorokaudessa

Porissa vuokra-asuntoihin löytyy asuja keskimäärin Raumaan nopeammin.
Porissa vuokra-asuntoihin löytyy asuja keskimäärin Raumaan nopeammin. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalaisasuntoihin vuokralaisia etsitään selvästi pidempään, mutta vuokrat ovat nousseet Poria enemmän, käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreessa vuokramarkkinakatsauksessa.

Vuokrataso sekä Porissa että Raumalla on lähes sama. Kuluvan vuoden alussa Porin keskineliövuokra oli 11,3 euroa neliöltä, kun taas Raumalla neliöhinta oli 11,2 euroa.

Raumalla kuitenkin yksiöt ovat hieman kalliimpia, Porissa puolestaan suuremmat vuokra-asunnot.

Vuokraovi.comin mukaan vuoden 2021 viimeisen ja vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana raumalaisyksiöiden keskimääräinen vuokrapyynti oli 460 euroa. Porissa yksiöstä pyydettiin vastaavalla ajanjaksolla keskimäärin 420 euroa.

– Porissa vuokrien nousu on käytännössä lähes pysähtynyt viime vuosien aikana. Vuodesta 2015 alkaen sikäläisten yksiöiden vuokrat ovat nousseet vain neljä prosenttia. Raumalla vastaava nousu on ollut 7,5 prosenttia. Kuitenkin kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa Porin vuokrat ovat nousseet selvästi Raumaa enemmän, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi.

Vuokraovi.comin mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuokra-asuntojen keskimääräiset markkinointiajat olivat Porissa lyhyimmät kolmioissa (8,5 vuorokautta). Kaksioihin uutta vuokralaista etsittiin noin 11 vuorokautta ja yksiöihin 10 vuorokautta. Raumalla uuden vuokralaisen yksiöön sai noin 27 vuorokaudessa, kaksioihin 21 ja kolmioihin 34 vuorokaudessa.

– Vuokra-asuntojen markkinointiaikojen mediaanit olivat Porissa lyhyet sekä Raumaan että vertailun muihinkin kaupunkeihin verrattuna. Erityisen mielenkiintoista on se, että Porissa koronapandemian aikana vuokrausajat lyhentyivät kaikissa huoneistotyypeissä. Koko maan tasolla on havaittu erityisesti kaksioiden vuokrausaikojen kasvaneen ja kolmioiden lyhentyneen. Rauman yksiöissä ja kaksioissa vuokrausajat ovat pysyneet suhteellisen vakaina, mutta kolmioihin vuokralainen on löytynyt pandemian alettua aiempaa nopeammin, sanoo Rokkanen.