Pörssisähkön asiakkaille luvassa veret seisauttavia laskuja – "Kalliin sähkön aika jatkunee yli talven"

Pörssisähkön hinta on viime viikkoina tehnyt hirmuisia loikkia ylöspäin. Tiistaiaamuna hinta nousi jopa yli 120 sentin kilowattitunnilta. Torstaina päivällä hinta pysytteli 42–43 sentissä. Paljon sekin on, sillä viime vuonna samaan aikaan pörssisähkö maksoi noin 10 senttiä kilowatilta.

| Päivitetty

Olkiluoto 3:n valmistumisen odotetaan painavan sähkön hintaa lähemmäs tasoa, jota olemme tottuneet pitämään normaalina. Tähän talveen OL3 ei vielä ehtine vaikuttaa, sillä säännöllisen tuotannon on määrä alkaa ensi kesäkuussa. Vasta silloin voidaan luottaa siihen, että näissä johdoissa virtaa tasaisesti sähköä suomalaisille.

Pörssisähkön hinta on viime viikkoina tehnyt hirmuisia loikkia ylöspäin. Tiistaiaamuna hinta nousi jopa yli 120 sentin kilowattitunnilta. Keskiviikkoaamuna hinta kipusi yli 80 sentin.

Torstaina päivällä hinta pysytteli 42–43 sentissä. Paljon sekin on, sillä viime vuonna samaan aikaan pörssisähkö maksoi noin 10 senttiä kilowatilta.

– Hintataso on ollut todella korkea koko syksyn. Tämän päivän korkeat hinnat ovat varmaan jossain määrin tulleet yllätyksenä kaikille, sanoi Energiateollisuuden ekonomisti Petteri Haveri STT:lle.

"Viime päivinä usein tuli takassa"

Miten asiakkaat ovat Rauman seudulla reagoineet, Lännen Omavoiman toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen?

– Pörssisähkön korkea hinta on ollut paljon mediassa esillä. Vielä se ei ole aiheuttanut suurta liikehdintää meillä. Kun tavallista suurempia laskuja alkaa tulla, asiakkaat miettivät mitä voivat tehdä, hän vastaa.

Pörssihintaista sähköä ostaville voi tulossa olla "veret seisauttavia" laskuja. Varsinkin, jos taloa lämmitetään sähköllä ja saunaa ahkerasti sähkökiukaalla.

– Itselläkin on Priima-sopimus ja sähkölämmitys. Puolet sähköstäni on pörssihintaista, joten viime päivinä takassa on usein tuli palanut, kertoo Ruotsalainen.

Priima on Ruotsalaisen Omavoiman keihäänkärjeksi kutsuma tuote, jossa voi hinnan voi esimerkiksi kiinnittää talveksi, mutta kesä mennään pörssihinnoilla.

Sähkölämmittäjien kodeissa on viime viikkoina ollut usein tuli takassa.

Määräaikaisten hinta myös noussut

Kalliin sähkön aikana monet varmaan miettivät olisiko syytä vaihtaa takaisin vanhaan tuttuun määräaikaiseen sopimukseen.

– Myös määräaikaisten sopimusten hinta on myös noussut syksyllä. Kun kesällä sai kahden vuoden sopimuksen vielä alle kuudella sentillä, nyt hinta on kahdeksan sentin paikkeilla, kertoo Ruotsalainen.

Toista viikkoa jatkunut kireän pakkasen jakso lisäsi sähkön kulutusta reippaasti.

Suomen oma tuotanto ei millään riitä. Esimerkiksi keskiviikkoaamuna sähköä tuotiin Suomeen noin 4000 megawattia. Se on reilusti enemmän kuin Olkiluodon ja Loviisan neljän ydinreaktorin tuotanto yhteensä.

Olkiluoto 3:sta odotetaan apua

Jos Olkiluoto 3 olisi jo valmis, Suomi selviäisi nipin napin kotimaisella sähköllä tällaisessa tilanteessa.

– Olkiluoto 3:n valmistuminen on hyvä uutinen, mutta markkinahinnassa se näkyy vasta ensi syksynä. Noin 1300 megawatin nettolisäys on Suomessa merkittävä, sanoo Ruotsalainen.

OL3:n säännöllisen tuotannon pitäisi alkaa kesäkuussa 2022. Sen odotetaan painavan sähkön hintaa lähemmäs tasoa, jota olemme tottuneet pitämään normaalina.

Lännen Omavoiman näkemyksen mukaan korkea hintataso jatkuu kevääseen saakka.

– Piikkihintojen esiintymisen ratkaisee se millainen talvi tulee. Tämän hintapiikin suuri syy on marras-joulukuun kova pakkasjakso, sanoo Ruotsalainen.

Kaasun niukkuus vaikuttaa Suomessakin

Siirtoyhteyksiä eri maiden välille on rakennettu lisää. Se parantaa toimitusvarmuutta, mutta vaikuttaa myös hinnoitteluun.

– Hinnat linkittyvät yhä enemmän Keski-Euroopan hintatasoon. Tilanne muuttui nopeasti. Kesään asti korona ja talouden epävarmuus pitivät hintoja alhaalla. Sitten uhkakuva kaasun niukkuudesta Euroopassa alkoi nostaa hintoja voimakkaasti. Toinen iso tekijä on päästöoikeuksien hinta, joka on melkein kolminkertaistunut alkuvuoteen verrattuna, kertoo Ruotsalainen.

Päästöoikeuksien hintaa nostaa muun muassa kalliin maakaasun korvaaminen Keski-Euroopassa kivihiilellä.

Ennätyksiä ei vielä rikottu

Kaikkein kalleinta pörssisähköä myytiin vuosina 2009 ja 2010, kun kovat pakkaset ja suuri kulutus saivat hinnan nousemaan yli 140 sentin kilowatilta.

– Hintavaihtelu todistaa, että markkina toimii. Hintapiikin aikaan helposti unohtuu, että vuosi sitten oli miinushintojakin, huomauttaa Ruotsalainen.

Sähkön niin sanottu systeemihinta nousi reilussa vuodessa ennätyksellisen matalasta ennätyksellisen korkeaksi.

– Hintavaihtelu kuuluu sähkömarkkinoille. Uusiutuvan vaihtelevan tuotannon määrän kasvaessa hintavaihtelu kasvaa, todettiin Tilastokeskuksen tiedotteessa torstaina.

Vaikea tilanne energiayhtiöillekin

Lännen Omavoimalle tilanne aiheuttaa paljon tekemistä.

– Maksamme sähköstä ennen kuin saamme rahan asiakkailta. Tilannetta analysoidaan koko ajan ja riskejä pyritään hallitsemaan. Onneksi takanamme on vakavaraisten omistajien tuki.

Viime viikolla Energia 247 poistui markkinoilta, kun ei pystynyt enää ostamaan kallista sähköä. Britanniassa nurin on mennyt jo useampia energiayhtiöitä.

Hintapiikki usein arkiaamuna

Sähkö maksaa markkinoilla yleensä eniten arkiaamuina. Ihmiset ryhtyvät aamutoimiin, lämmittävät autojaan, mennään töihin ja tuotanto alkaa rullata.

Toinen tyypillinen hintapiikki osuu alkuiltaan, kun monet palaavat töistä, tekevät ruokaa ja touhuavat kotona.

Suomalainen erikoisuus on lauantain alkuilta. Se on suosituin aika saunoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut