Posellissa soivat torstaina persoonalliset instrumentit

Linda Fredriksson viritteli lasisoitintaan keskiviikkona Posellissa. Torstain Flatlands-esitykseen Posellissa on vapaa pääsy. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Parhaillaan käynnissä olevan Festivo-musiikkiviikon persoonallisin konsertti on vuorossa torstaina. Tarkalleen ottaen kyse ei edes ole konsertista vaan pitkälti improvisaatioon pohjautuvasta esityksestä, jossa kohtaavat muusikot ja kuvataiteilija Jani Ruscican ja lönnstörmin taidemuseon Flatlands-nykytaiteen projektissa valmistuneet instrumentit.

Ruscica itse puhuu tapahtumallisesta teoksesta, jonka äänet syntyvät ihmiskehon ja esineen välisestä vuorovaikutuksesta.

Kokonaisuuden ainoa tunnistettava kappale on suomalaisesta kansanmusiikista tuttu Lampaan polska, italialaisen la Folia -melodian kotimainen variaatio, joka päättää vajaan tunnin mittaisen esityksen.

– Muutoin pitäydytään aika pitkälti hetkessä elämisessä, kuvailee bambusoitinta soittava koskentinsoittaja, cembalisti Matias Häkkinen.

Ruscican yhdessä eri alojen käsityöläisten kanssa rakentamat Flatlands-soittimet saapuivat Raumalle Riian kansainvälisestä nykytaiteen biennaalista.

Saksofonisti Linda Fredrikssonin instrumentti on lasisoitin. Muusikko myöntää matkan varrella turhautuneensakin soittimeen, jota ei osaa soittaa ja jolle ei ole olemassa tekniikkaa, jota opetella.

– Toisaalta juuri se on ollut myös vapauttavaa: ei ole olemassa mitään oikeaa tapaa eikä historiallista painolastia siitä, miten soitinta kuuluisi soittaa. Vapaus on ollut aika nautinnollista.

Flatlands-nykytaiteen projektin lähtökohtana oli kolme eri aikakausilta ja erilaisista historiallisista viitekehyksistä peräisin olevaa kuvaa, joissa esiintyi soitin.

Kuvien pohjalta valmistui kolme taide-esinettä: bambusoitin, lasisoitin ja ready made -soitin.

Flatlands-esitys Posellissa tänään 9.8. klo 14. Vapaa pääsy.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.