Posiva ei välttämättä saa käyttölupaa vielä tänäkään vuonna – IAEA mittasi tilat syksyllä

Stuk on hakenut ministeriöltä lisäaikaa lausuntonsa antamiseen vuoden loppuun saakka.

| Päivitetty

Loppusijoitusyhtiö Posiva saataa joutua odottamaan maailman ensimmäiseksi sanomansa laitoksen käyttölupaa vuoteen 2025.

Olkiluotoon rakennetun kapselointilaitoksen ja maanalaisten loppusijoitustilojen tulee saada valtioneuvostolta käyttölupa, ennen kuin loppusijoitus voi alkaa. Lupa edellyttää Säteilyturvakeskuksen (Stuk) myönteistä lausuntoa ja siihen liittyvää turvallisuusarviota.

Lausunnon oli määrä valmistua viime vuonna, mutta Stuk ilmoitti syksyllä hakevansa tähän lisäaikaa työ- ja elinkeinoministeriöltä. Nyt Stuk kertoo, että lisäaikaa on haettu vuoden 2024 loppuun saakka.

Viivästys johtuu osittain aineiston laajuudesta sekä Posivalta edellytetyistä lisäaineistoista. 

– Stuk ole pystynyt aina tekemään arvioitaan Posivan sille ensimmäiseksi toimittamien aineistojen perusteella vaan Posivan on pitänyt päivittää sitä, Stuk toteaa.

Posiva: Ei dramaattista

Posivan viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa ei pidä lisäaikaa dramaattisena, sillä kyseessä on pitkä projekti.

Posiva on pitkään puhunut käytön alkamisesta 2020-luvun puolivälissä. Käyttölupa-aikataulun vaikutuksia loppusijoituksen alkamiseen yhtiössä ei arvioida ainakaan julkisesti.

Tuohimaa huomauttaa, että käyttöluvan ohella muitakin aikatauluun vaikuttavia epävarmuuksia on.

Esimerkiksi niin sanotun yhteistoimintakokeen pitäisi alkaa ensi syksynä. Siinä koko loppusijoitusprosessia kokeillaan ensi kertaa kokonaisuutena, mutta ilman ydinpolttoainetta.

– Kapselihissin asennukset ovat vielä kesken ja laitteita tulematta, Tuohimaa kertoo.

Kansainvälistä valvontaa

Säteilyturvaviranomainen jatkaa myös valvontaa paikan päällä Olkiluodossa. Vuoden 2023 loppuosaa koskevan raportin mukaan monet asiat ovat vaatimusten mukaisia tai edenneet muuten hyvin, mutta puutteitakin on.

Esimerkiksi loppusijoitustiloissa Posivalla on raportin mukaan ollut "haasteita" saada varsinainen loppusijoitusreikä toteutettua riittävällä tarkkuudella. Asian pitäisi selventyä alkuvuoden aikana.

Yksi valvonnan kohde liittyy loppusijoituskapselien valmistukseen ja sen niin sanottuun pätevöintiin. Uusia tuloksia odotetaan alkuvuonna, mutta viimeiset saadaan vasta ensi kesänä.

Ennen käyttöluvan myöntämistä Posivan on myös täytettävä turvajärjestelyihin liittyvät vaatimukset. Avoimien kysymysten vuoksi Stuk ei ole vielä voinut arvioida, ovatko järjestelyt ydinenergialain mukaisia.

Stuk on lisäksi teettänyt VTT:llä selvityksen, joka koskee Posivan turvallisuuskulttuuria. Tulosten mukaan se on tässä vaiheessa hyvällä tai melko hyvällä tasolla.

Suomen säteilyviranomaisen ohella Posivan toimintaa valvovat kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sekä Euroopan komissio. Ne tekivät marraskuussa Olkiluodossa tarkastuksen, jossa mitattiin kapselointi- ja loppusijoitustiloja.

– Laserkeilausmittausten avulla tarkastettiin, että tilat on rakennettu ilmoitetun mukaisesti, Stuk kertoo.

Lisäksi Olkiluodossa jatketaan kansainväliseen ydinmateriaalivalvontaan liittyvien valvontalaitteiden asennusta. Niillä varmistetaan muun muassa se, etteivät laitokset liity ydinaseiden valmistukseen.

Tästä aiheesta voit lukea lisää syksyllä 2022 julkaistusta artikkelista:

Ydinaseet vaikuttavat vahvasti kansainväliseen valvontaan Olkiluodossa, vaikka suomalaisvoimaloiden polttoaine on huonoa pommeihin – "Loppusijoitus on tavallaan musta aukko"

Muokattu klo 12.49: Lisätty valvontaan liittyviä tietoja. Muokattu klo 13.41: Lisätty Posivan kommentit.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut