Posiva rekrytoi loppusijoituslaitoksen suunnittelijoita

Posiva Oy valmistautuu käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitosten toteutukseen yhä konkreettisemmin. Yhtiö aloittaa laitosten yksityskohtaisen suunnittelun kesällä.

– Lähiviikkoina lehdissä näkyy ilmoitus, jossa haketaan projektihenkilökuntaa, kertoo toimitusjohtaja Reijo Sundell.

Suunnitteluun ja projektin valvontaan haetaan noin viittäkymmentä henkilöä. Samalla kartoitetaan sopivia alihankintayrityksiä.

Rakentamislupa on parhaillaan käsittelyssä, ja päätöstä odotetaan ensi vuoden lopulla. Koska kyseessä on maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos, on suunnittelussa ja rekrytoinnissa omat haasteensa.

– Säteilyturvakeskuksen ydinlaitosvaatimusten vuoksi tarvitaan ydinvoimaan liittyvää osaamista. Tätä resurssia Suomessa on vain niillä, jotka ovat ydinvoiman kanssa tekemisissä, Sundell sanoo.

– Siksi tarvitsemme vaatimusten määrittelyyn myös omistajien (TVO ja Fortum) tukea. 

Sundellin mukaan kotimaisuutta yritetään painottaa toteutuksessa niin paljon kuin mahdollista. Hän painottaa, että loppusijoituslaitoksen toteutus poikkeaa lähtökohdiltaan selvästi esimerkiksi OL3-hankkeesta.

–  Koko projekti on meidän vastuullamme, emmekä voi soittaa jonnekin, että toimittakaa meille loppusijoituslaitos.

Posivan tavoite on päästä loppusijoitusvalmiuteen vuonna 2022. Ruotsalaisen SKB:n aikataulun venyminen 2030-luvulle tarkoittaa Sundellin mukaan varsinkin alkuvaiheessa yhteistyömahdollisuuksien vähenemistä.

Posiva aikoo esimerkiksi rakentaa Olkiluotoon pienen tehtaan, jossa tehdään ydinjätekapselien ympärille asennettavia bentoniittilohkoja. Alunperin lohkot aiottiin ostaa muualta.

Lue lisää perjantain Länsi-Suomesta.