Posivan Onkalolla ikää kymmenen vuotta

Posivan ydinjätteen loppusijoitusta tutkivan Onkalo-tutkimustilan rakennus alkoi alkupaukulla kymmenen vuotta sitten 29.6. ja varsinainen louhinta käynnistyi syyskuussa 2004.

Nyt Onkalo yltää jo tavoiteltuun 455 metrin syvyyteen. Tutkimustiloissa tehdään tällä hetkellä tutkimusten ja testien lisäksi taloteknisiä töitä. Näihin kuuluvat muun muassa kahden ilmanvaihtokuilun ja henkilökuilun viimeistelyt.

– Kuilut on nousuporattu valmiiksi. Hissistä on tehty jo toimitussopimus. Kone tarjoaa meille pilvenpiirtäjissä keräämäänsä osaamista, sillä tarvitsemme lähes viisisataametrisen hissiratkaisun, Posivan projektijohtaja Erkki Palonen kertoo.

Varsinainen loppusijoitus on kaavailtu aloitettavaksi vuonna 2022. Hiljattain Olkiluotoon saapui testiin kaksi ainutlaatuista loppusijoituslaitteen prototyyppiä. Suomessa suunnitellut ja valmistetut puskurilohkojen siirto- ja asennuslaite ja kapselin siirto- ja asennusajoneuvo siirtyvät hallitestien jälkeen Onkaloon tutkimuskäytössä oleviin demonstraatiotunneleihin.

– Tällä hetkellä testaamme laitteita maan päällä, vaikka aluksi niin ei tarkoitus ollut tehdä. Havaitsimme, että maan päällä hallissa voi tutkia paremmin yksityskohtia, joita maan alla pimeissä ja pienissä tiloissa ei voisi tehdä, Palonen toteaa.

Lue lisää keskiviikon Länsi-Suomesta.