Posti alkaa koota osoitteettomia mainoksia yhteen nippuun

Kotitaloudet saavat ensi vuonna maaliskuun alusta alkaen kahdesti viikossa mainokset ja muut osoitteettomat lähetykset erillisessä kääreellisessä lähetysnipussa.

Posti aikoo toteuttaa uudentyyppisen jakeluratkaisun maanantaisin ja torstaisin. Toistaiseksi muina päivinä osoitteettomia lähetyksiä jaetaan nykyisen kaltaisesti.

Tällä hetkellä osoitteettomat lähetykset jaetaan erillisinä osoitteellisen postin joukossa. Uudistuksen myötä mainokset, ilmaisjakelulehti ja muu osoitteeton posti niputetaan koneellisesti paperisen kääreen sisään.

Kaupunkilehti Raumalaisen jakeluun uudistus ei vaikuta, sillä sen jakelusta vastaa Itellan sijaan Rauman suorajakelu.

Euroopassa mainospostin niputus on jo yleinen ja suosittu jakeluratkaisu, joka on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Ranskassa.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa paperisen viestinnän kilpailukykyä ja jakelun kannattavuutta sähköisen viestinnän lisääntyessä voimakkaasti. Kirjeiden ja sanomalehtien jakelumäärät laskevat noin kymmenen prosentin vuositahtia.

Nykyisin mainospostin manuaaliseen lajitteluun kuuluu myös merkittävästi työaikaa. Uudistuksessa niputtaminen tehdään koneellisesti.