Postilakossa syntyi sopu – lakot loppuvat, loppuviikosta uhkaavat uudet tukilakot ehditään todennäköisesti perua

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi postilakon loppuneen. Sovintoesitykset on hyväksytty.

| Päivitetty

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi postilakon loppuneen. Sovintoesitykset on hyväksytty.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto eivät kommentoineet liittojensa päätöksiä sovintoesitykseen vielä marssiessaan valtakunnansovittelijan toimistoon kymmenen aikoihin.

Neuvotteluissa ovat olleet mukana maanantaina ja tiistaina Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, Palvelualojen työnantajat Palta, Posti, Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Kiistan osapuolet PAU sekä Palta löysivät tiistaina yhteisen näkemyksen 700 pakettilajittelijan kohtalosta ja työehtosopimuksesta.

Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen eivät vielä tiistai-iltana suostuneet avaamaan pakettilajittelijoita koskevan sovun sisältöä julkisuuteen, vaan halusivat, että se esitellään ensin hallinnoille.

"Yksi suuri näkemysero"

Osapuolet ovat neuvotelleet maanantaina ja tiistaina pitkään löytääkseen ratkaisun postikiistaan. Tiistaina neuvotteluja käytiin ensin Palvelualojen työnantajien Paltan toimistolla Helsingin Etelärannassa, mistä neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan luokse Helsingin Bulevardille iltakuuden jälkeen.

Valtakunnansovittelijan apua PAU ja Palta tarvitsivat vielä tiistai-iltana, sillä sovittelijan aiemmasta sovintoesityksestä löytyi vielä uusi kiistakapula.

– Meillä on vielä yksi suuri näkemysero, mutta uskon, että siihen saadaan ratkaisu valtakunnansovittelijan luona, Paltan Aarto arvioi tiistaina.

Palta ja PAU eivät valtakunnansovittelijan luota poistuessaankaan kertoneet, mitä asiaa näkemysero koski.

Uudet tukilakot ehdittäisiin pysäyttää

Postilakko tukilakkoineen päättyvät varsin nopeasti.

Sovinnon myötä saataisiin pysäytettyä esimerkiksi satamien jumiutuminen torstaina, kun kahden vuorokauden mittainen, Suomen ulkomaankauppaan vaikuttava ahtaajien työnseisaus jäisi toteutumatta. Samalla peruuntuisi perjantaina alkava rautatielakkojen aalto.

Matkustajalaivoihin lakkojen päättyminen vaikuttaisi viiveellä. Viking Line kertoi tiistaina Lännen Medialle, että ei saisi seisovia Ruotsin-laivojaan liikkeelle ainakaan vielä keskiviikkona, ei edes iltalähtöjä.

Tallink Silja puolestaan saattaisi avata Turun-linjan laivaliikenteelle jo keskiviikkoiltana, mikäli postikiista ratkeaa aamupäivällä.

Helsinki-Tukholma -reitillä liikennöivä Silja Serenade palaisi aikatauluun sen sijaan vasta torstaina.

Postin lakko alkoi yli kaksi viikkoa sitten maanantaina 11. marraskuuta. Alkujaan lakon oli määrä päättyä sunnuntaina 8. joulukuuta, mutta sitä on jatkettu 22. joulukuuta asti. Lakossa on mukana noin 10 000 Postin työntekijää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut