Postille uhkasakko tehostamaan yleispalvelukirjeiden jakelua

Yleispalvelukirjeitä ovat postimerkkikirjeet. Yrityskirjeet sekä sanoma- ja aikakauslehtien jakelu ei kuulu Viestintäviraston valvontaan. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Viestintävirasto asettaa Posti Oy:lle 100 000 euron uhkasakon tehostamaan yleispalvelukirjeiden viisipäiväisessä jakelussa esiintyneiden puutteiden korjaamista.

Posti on toistuvasti rikkonut postilain mukaista velvollisuutta jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa.

Yleispalvelukirjeitä ovat postimerkkikirjeet. Yrityskirjeet sekä sanoma- ja aikakauslehtien jakelu ei kuulu Viestintäviraston valvontaan.

Posti ei ole saanut yleispalvelukirjeiden jakelua postilain edellyttämälle tasolle kahdesta Viestintäviraston aikaisemmin antamasta päätöksestä huolimatta.

Viestintäviraston saaman selvityksen mukaan viisipäiväinen jakelu jäi tämän vuoden kesä–syyskuussa toteutumatta keskimäärin noin joka sadannen yleispalvelukirjeen osalta. Vain vähäinen osa häiriöistä on johtunut ylivoimaisista esteistä, jotka postilain mukaan oikeuttavat poikkeamaan viisipäiväisestä jakelusta.

Viestintävirasto velvoittaa Postia ryhtymään toimenpiteisiin jakeluhäiriöiden poistamiseksi.  Lisäksi Postin on jatkettava jakelun toteutumisen tehostettua seurantaa.