Potilas voi nyt valita hoitopaikkansa koko Manner-Suomen alueelta

Terveydenhuoltolain mukainen kiireettömän hoidon hoitopaikan valinnanvapaus laajeni vuoden 2014 alusta. Tämä tarkoittaa, että potilaalla on nyt oikeus valita koko Manner-Suomen alueelta terveysasema, josta saa hoitonsa.

Terveysaseman valinta käsittää terveysaseman palvelut kokonaisuutena ja se sisältää muiden muassa lääkärien ja hoitajien vastaanoton, terveyskeskussairaalan, terveysneuvonnan sekä suun terveydenhuollon.

Valintaoikeus ei koske koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, työterveyshuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Kunnalla ei ole myöskään velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolella.

Mikäli potilas haluaa vaihtaa terveysasemaa, tulee siitä tehdä kirjallinen vaihtoilmoitus sekä uudelle että vanhalle terveysasemalle vähintään kolme viikkoa ennen suunniteltua käyntiä. Terveysasemaa voi vaihtaa enintään kerran vuodessa.

Vaihtoilmoituslomake löytyy Rauman sosiaali- ja terveysviraston internet-sivuilta.

Kun lääkäri tai hammaslääkäri arvioi potilaan tarvitsevan erikoissairaanhoidon palveluja, voi hän valita hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön. Valinnanvapauden laajentuminen ei koske yksityisiä palveluntuottajia. 

Kiireellisissä tapauksissa voi edelleen käyttää minkä tahansa paikkakunnan terveyspalveluja.