Potilastietoja aletaan koota uuteen arkistoon

Tähän saakka potilaan hoitotiedot ovat jääneet hajalleen paikkoihin, joissa elämän varrella on hoitoa saatu. Hoitavalta lääkäriltä voi siis puuttua olennaistakin potilaan terveyteen, sairauksiin ja lääkitykseen liittyvää tietoa.

- Kuluvan vuoden aikana  kaikkien suomalaisten potilastietoja aletaan tallentaa Kelan ylläpitämään potilastiedon arkistoon. Julkisen terveydenhuollon on liityttävä arkistoon syyskuuhun 2014 mennessä, yksityisen terveydenhuollon vuotta myöhemmin , kehittämispäällikkö Maritta Korhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) kertoo.

Potilastietoja aletaan viedä kansalliseen arkistoon vaiheittain. Ensimmäisenä siirretään potilaskertomustiedot ja hoitoon vaikuttavat riskitiedot kuten lääkeaineallergiat ja yliherkkyydet, rokotukset, laboratoriotulokset, lääkitys, tehdyt toimenpiteet ja diagnoosit.

Kansalaisille potilastiedon arkisto mahdollistaa omien tietojen katselun ja hallinnoinnin tietoturvallisesti internetin kautta.

- Potilasturvallisuus ja hoidon laatu paranevat, kun tiedot ovat terveydenhuollon ammattilaisten käytössä ajasta ja paikasta riippumatta. Lisäksi päällekkäiset tutkimukset vähenevät, kun vaikkapa verikokeiden tiedot ovat helposti käytettävissä, Korhonen sanoo. 
 

Sähköisen reseptin tapaan myös potilastiedon arkistoa käytetään potilastietojärjestelmien kautta. Tämän vuoksi terveydenhuollon tietojärjestelmiin on tehtävä muutoksia.