Prenttelin Hessun lauluja Kauppilan umpipihalla

Elokuun viimeisenä sunnuntaina vietettävä Kauppilan elojuhla keskittyy tällä kertaa laitilalaisen pelimannin, Prenttelin Hessun musiikkiin.

Hessulta tallennettuja lauluja esittää Puukenkki-yhtye, jonka muodostaa kolme kansanmusiikin ammattilaista, Niiki Nuutinen, Markus Rantanen sekä Satu Lankinen.

Laulut on sovitettu yhtyeelle, mutta sanoituksiin ei ole koskettu. Konsertin jälkeen on tarjolla uutispuuroa voisilmän kera ja kahvia.

Prenttelin Hessu eli Henrik Toivonen asui torpparina Pehtsalon kylässä, ja hän toimi muun muassa seurapuhujana, tanssipelimannina häissä ja iltamissa sekä kanttorin sijaisena, koska hänellä oli komea lauluääni.

Hänen soittimensa oli viulu. Kansansoittajien kilpailuissa Hessu esiintyi menestyksekkäästi.

Vuonna 1909 nuori yliopisto-opiskelija Väinö Pesola kävi perinteenkeruumatkalla Vakka-Suomessa, josta hän keräsi talteen yli 160 laulua. Niistä Prenttelin Hessu lauloi 42.

Lauluissa kerrotaan muun muassa Turun palosta vuonna 1827 ja Laitilan kirkon palosta vuonna 1880. Pelimannin ohjelmistoon kuului myös ronskeja lauluja, mutta niitä ei konsertissa kuulla.

Prenttelin Hessun lauluja Kauppilan umpipihalla sunnuntaina 30.8. kello 13. Varsinais-Suomen museopäivänä tilaisuuteen ja museoon on vapaa pääsy. Museo on avoinna kello 12–17.