Presidentti Niinistö: Venäjä oli väärässä, kun se kuvitteli Ukrainan murtuvan ja tukemme Ukrainalle horjuvan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa Tammikuussa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa Tammikuussa. Kuva: Markku Ulander

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä oli väärässä, kun se kuvitteli Ukrainan murtuvan ja Ukrainalle annetun tuen horjuvan.

Hän kommentoi asiaa lausunnossaan Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivänä.

– (Venäjä) kuvitteli Ukrainan murtuvan ja meidän tukemme Ukrainalle horjuvan. Se oli väärässä. Vuosi sodan alkamisen jälkeen Ukraina jatkaa urheasti vapautensa ja itsenäisyytensä puolustamista, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa hinta, jota ukrainalaiset maksavat, on kauhea.

– Muistamme tuhansia henkensä menettäneitä. Ajatuksemme ovat niiden miljoonien kanssa, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

– Teemme kaikkemme, jotta sotaa paenneet tuntisivat olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi maassamme. Ja tulemme auttamaan ukrainalaisia jälleenrakentamaan kauniin kotimaansa.

Haavisto: Suomi on Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi vaatii edelleen, että Venäjän tulee välittömästi pysäyttää sotatoimet ja vetää asevoimansa Ukrainan alueelta.

– Ukrainan urhea puolustustaistelu on herättänyt meissä voimakkaan auttamishalun. Suomi jatkaa Ukrainan vahvaa tukemista eri tavoin niin kauan kuin se on tarpeen, Haavisto sanoo ulkoministeriön perjantaina julkaisemassa kansallisessa julkilausumassa.

Haavisto toteaa, että Venäjän pyrkimykset liittää laittomasti itseensä Ukrainan alueita ovat YK:n peruskirjan vastaisia ja loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

– Suomi ei tule tunnustamaan minkään Ukrainan alueen laitonta liittämistä Venäjään.

Haaviston mukaan Suomi tukee kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkintoja sotarikosten selvittämiseksi. Lisäksi Suomi tukee Venäjän valtio- ja sotilasjohdon saattamista vastuuseen hyökkäysrikoksesta.

Haavisto sanoo, että Ukrainan tulevaisuus on yhdistyneessä Euroopassa. Hänen mukaansa Suomi tukee Ukrainan lähentymistä Euroopan unioniin ja tähän kuuluvia uudistuksia. Suomi myös valmistautuu kansainvälisten kumppaniensa kanssa Ukrainan jälleenrakentamiseen.

– Suomi on Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa, Haavisto sanoo.

STT