Pressua päälle ja putkiremonttia pakosalle

Sirkka Heinonen alkoi jo kesällä valmistautua väliaikaiseen evakkoon. Kotiin hän pääsee vuodenvaihteessa.

Sirkka Heinonen tiesi jo nykyistä kotiaan reilut viisi vuotta sitten ostaessaan, että muutaman vuoden sisällä on edessä putkiremontti. Se ei Heinosta kuitenkaan haitannut, sillä asunto oli muuten toiveiden täyttymys.

Liki 50-neliöinen, valoisa kaksio sijaitsee Rauman keskustassa asunto-osakeyhtiö Yhdystornin talossa, ja se oli ostohetklä täysin remontoitu kylpyhuonetta lukuun ottamatta. Se oli jätetty kunnostamatta juuri putkiremontin takia.

Putkiremontin oli määrä alkaa pari vuotta muuton jälkeen, mutta se lykkääntyi. Heinonen toteaakin, että hän ehti ainakin henkisesti valmistautua remonttiin hyvän tovin.

Kun tieto lopulta tuli, että viemärit, vesijohdot ja sähköt käsittävä linjasaneeraus alkaisi tämän vuoden syksyllä, Sirkka Heinonen ryhtyi tekemään valmisteluja saman tien.

Ensimmäiseksi oli etsittävä väliaikainen koti. Sellainen löytyi Rauman kaupungin kautta Sinisaaresta. Sijainti ratkaisi: oli päästävä helposti liikkumaan paikasta toiseen ja palveluiden äärelle.

– Asunnon löytäminen ei ollut vaikeaa. Vuokra-asuntoja on Raumalla nyt paljon tarjolla.

Hyvissä ajoin valmistelut käyntiin

Oman kodin tyhjentäminen käynnistyi kesän loppupuolella.

– Ryhdyin ottamaan tauluja pois seiniltä ja viemään tavaroita häkkivarastoon.

– Ikää on jo sen verran, että valmistautuminen oli pakko aloittaa ajoissa, en olisi muuten jaksanut.

Heinonen uurasti paljon yksin. Esimerkiksi olohuoneeseen jääneet muutamat huonekalut hän pinosi omin käsin pressun alle.

Lisäksi kaapeissa on vaatteita muovikasseihin laitettuina remonttipölyä piilossa.

Väliaikaiseen kotiin, alle 30 neliömetrin yksiöön, muuttoauto vei sohvan, varasängyn, yöpöydän ja television lisäksi vain keittiönpöydän tuolineen sekä vaatteita.

Muutos ei ole kovin suuri

Putkiremontin jälkeen Sirkka Heinosen koti ei ulkoisesti ole juurikaan muuttunut, paitsi kylpyhuoneen osalta. Sinne hän on jo valinnut ehdolla olleista materiaaleista kaakelit, peilikaapin, altaan ja jopa pyyhekoukut.

– Peilikaappi on just sellainen kuin olen aina halunnut!

Käytävämäisessä keittokomerossa purkutöitä ei juuri tarvitse tehdä.

Kuitenkin esimerkiksi tasot siirretään remontin ajaksi toiseen huoneeseen ja asennetaan takaisin sen päätyttyä.

Kotiin joulun jälkeen

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, pääsee Sirkka Heinonen palaamaan kotiinsa vuodenvaihteessa.Hän on luottavainen, että aikataulu pitää.

– Olen kuitenkin varautunut siihen, että tammikuu menee remontin jälkimainingeissa. Pitäähän esimerkiksi molemmat asunnot siivota.

Joulun Heinonen viettää todennäköisesti tyttärensä perheen luona Hämeenlinnassa.

"Vähän kuin lomalla olisi"

Vinkkinä putkiremonttia odotteleville Sirkka Heinonen kehottaa olemaan ajoissa liikkeellä. Etenkin asunnon tyhjentäminen on syytä aloittaa ennemmin kuin myöhemmin.

– Toki se oli minulle helpompaa, kun olen yksin. Lapsiperheellä valmistautuminen voi olla vaikeampaa ja viedä enemmän aikaa.

Huolellinen valmistautuminen on vaikuttanut Heinosen omiin remonttitunnelmiin. Häntä ei haittaa asua väliaikaisesti poissa kotoa, vaan hän suhtautuu tilanteeseen rennosti.

– Tämä on vaihtelua. Vähän kuin lomalla olisi, hän hymyilee.

Isännöitsijä: ”Osallistu ja varaudu”

Raumalla sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Yhdystornin lokakuun alussa käynnistynyt linjasaneeraus kestää ensi kesään asti.

Taloyhtiössä on 34 osakehuoneistoa ja lisäksi kuusi liikehuoneistoa.OP Koti Isännöinti Rauman isännöintipäällikkö Anita Toivonen luonnehtii remonttia suureksi.

– Saneerauksen yhteydessä uusitaan sähköt, viemärit ja käyttövesiputket sekä asuntojen kylpyhuoneet.Remontin erityispiirre tässä kohteessa ovat liikehuoneistot, sillä on pidettävä huoli, että yritysten toiminta ei liiaksi häiriinny.

Linjasaneerauksen suunnittelutyö kesti hieman tavanomaista pitempään. Siihen vaikuttivat muun muassa koronapandemia ja Ukrainan sodan alkaminen.

Toivosen mukaan taloyhtiö sai kilpailutuksen jälkeen urakan ”erittäin kilpailukykyiseen hintaan”.– Saneerauksen tekevät paikalliset, kokeneet urakoitsijat, hän lisää.

Isännöintipäällikkö Anita Toivosen viesti linjasaneerausta suunnittelevan taloyhtiön asukkaille on painokas:

– Kehotan osallistumaan taloyhtiön kokouksiin siitä lähtien, kun remontista ensimmäisen kerran puhutaan.

Sama koskee urakoitsijan infotilaisuuksia.– Vain siten saa parhaan tiedon ja osaa varautua tulevaan parhaalla mahdollisella tavalla.

1960-luvun henki vahvemmin esiin

Kirsi Oras uudistaa keittiönsä putkiremontin yhteydessä. Haaveissa on tilan laajentaminen, jos viereisen huoneen seinä voidaan purkaa. Kuvat: Juha Sinisalo

Kun Kirsi Oras viitisen vuotta sitten osti itselleen ja pojalleen asunnon asunto-osakeyhtiö Yhdystornista, hän tiesi tulevasta putkiremontista.

Oras huokaisee nyt, että vihdoinkin pitkään tulollaan ollut remontti on käynnistynyt. Oraksen asunnon kohdalla työt alkavat maaliskuussa.

Hän pääsee remontin ajaksi asumaan ystäviensä kotiin, kun nämä ovat töissä muualla. Mukaan väliaikaiseen kotiin lähtee vain välttämättömiä tavaroita, kuten vaatteita.

Matot hän käärii rullalle, ja esimerkiksi verhot ikkunoihin hankitaan vasta remontin jälkeen.

Huonekalut ja muu irtain jäävät pressujen alle kotiin.– Mihin minä nämä huonekalut veisin, Oras kysyy ja katselee liki 120-neliöisen kotinsa tavaramäärää.

Tavaroita karsimaan

Remontin odottaminen on saanut Kirsi Oraksen miettimään tavaroiden karsimista. Hän teki sitä jo muuton yhteydessä, mutta nyt sille tuntuisi olevan taas tarvetta.

Hän myöntää, että etenkin astioita tulee hankittua kirpputoreilta.

Isoon asuntoon kuuluu sauna. Se on taloyhtiössä vain kolmessa asunnossa. Oraksen asunnossa on alun perin asunut pankinjohtaja perheineen silloin, kun kiinteistö oli Yhdyspankin omaisuutta.

Putkiremontin yhteydessä saunan lisäksi uusiksi menevät myös kylpyhuone ja keittiö.Kirsi Oraksella on toive.

– Haaveissa on, että keittiön ja viereisen huoneen välinen seinä voidaan purkaa. Keittiö on niin pieni, että haluaisin suurentaa sitä.

Jos toive toteutuu, keittiöön tulee ainakin iso saareke, sillä nykyisessä keittiössä on niukasti työskentelytilaa. Keittiöön saisi samalla lisää kaivattua säilytystilaa.

Kirsi Oras haluaa säilyttää rakennuksen 60-luvun hengen mahdollisimman hyvin.

Rakennusajan henki säilyy

Kirsi Oras haluaa säilyttää ja osin palauttaa talon rakentamisen ajankohtaan eli 1960-lukuun kuuluvaa tyyliä.Siksi esimerkiksi keittiön kaapeissa tulee näkymään 60-luku niin malleissa kuin värimaailmassa.

Samasta syystä saunasta ei tule nykytrendien mukaisesti mustaa, vaan Oras miettii, että sormipaneeli sopisi tyylin hyvin.

Lopulliset päätökset ovat kuitenkin vielä tekemättä.

Länsi-Suomen Koti-erikoisjulkaisu (4.10.2023) jaetaab levikkialueen kaikkiin koteihin.Julkaisu on luettavissa myös näköislehtenä: https://ls24.fi/digilehti

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut