Pruutmestarskan uuni kuumana koko Pitsiviikon

Kun avaa Rauman kaupungintalon Kerttu Pruutmestarska-henkilöstöravintolan oven, lämpimäisen tuoksu nostaa veden kielelle.

Myyntitiskille on tuotu sen seitsemää sorttia, että seuraava ongelma onkin valinnan vaikeus.

Keittiöön kurkistettaessa lähes huumaavien tuoksujen alkuperä paljastuu, kun yhdeksän naista hääräilee huivit päässä leivonnaisten parissa. Uuniin menevät seuraavaksi kuuluisat Rauma-piparit.

– Rauma-piparit ovat levinneet ympäri Suomea. Äsken lähti bussilastillinen turisteja Kemiin ja sen mukana useampi pussi Rauma-pipareita, keittiöstä kerrotaan.


Leipojat ovat Rauman Lännen Martat -yhdistyksestä ja he ovat vaivanneet monenlaista nisua, sillä kyseessä on 13. Pitsiviikko, jolloin uunit lämpiävät heidän toimestaan.

– On tämä hienoa aikaa, kun tapaa ystäviä ja uusia tuttavuuksia. Vaikka tietenkin leipominen on aika raskasta, kun määrät ovat näin suuria, Marttojen puheenjohtaja
Anja Braggepohtii.

Leivonnaisten kokonaismäärää on vaikeaa arvioida, mutta Braggen mukaan jauhoja menee viikossa reilut 600 kiloa.

– Leivomme limppuja, kakkoja, munkkeja, viinereitä, piirakoita, sarvia ja tietenkin Rauma-pipareita, Bragge luettelee.

– Myynnistä saadut rahat menevät muun muassa koululaisille, joille jaamme stipendejä, Anja Bragge kertoo.

Marttojen lämpimäisiä on myynnissä Pitsiviikon sunnuntaiseen finaaliin asti Kerttu Pruutmestarskassa päivittäin kello kymmenestä eteenpäin.