Puhdistamon virta muuttuu, vaikka tie Järviluotoihin ei valmistuisikaan

Syksyllä alkavan pengertien rakentamisen pitäisi olla keväällä jo pitkällä. Rakentamista ei saa viedä vielä loppuun, mutta vesistövaikutuksia voi silti tulla. Virkistyskäytölle merkittävin muutos tullee eteläiseen saaristoon.

Rauman yhteispuhdistamon purkuveden virtaus alkaa muuttua merkittävästi, vaikka tie Järviluotoihin ei saisi koskaan lopullista lupaa.

Jo nykyisen luvan mahdollistama tieyhteyden valmistelu viivyttää purkuvettä ja saa sen kiertämään aiempaa etelämpää saaristosta.

– Pääasiallinen virtaus sataman suuntaan vähenee ja suuntautuu virkistyskäyttöä ajatellen arempaan suuntaan eli lounaaseen, huomauttaa Rauman ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen.

Lupa hallinto-oikeudessa

Rauman Satama Oy:llä ja Rauman kaupungilla on vuonna 2016 lainvoiman saanut lupa pengertien rakentamiseen telakka-alueelta Vähä-Järviluodon kautta Iso-Järviluotoon. Tie liittyy tuleviin satamalaajennusaikeisiin.

Varsinais-Suomen ely-keskus kuitenkin kielsi tien rakentamisen valmiiksi asti. Syynä ovat luononsuojelulain suojaamat merimetso- ja harmaahaikarayhdyskunnat.

Asia on Turun hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Umpeutuminen alkaa jo näillä

Nykyinen lupatilanne sallii tien rakentamisen merenpinnan yläpuolelle saakka jonkin matkan päähän Vähä-Järviluodosta, mutta ei kiinni saareen.

Järviluotojen välissä puolestaan pengerrys jätetään neljä metriä merenpinnan alapuolelle. Jo nämä pengerrykset kuitenkin alkavat muuttaa telakka-alueen eteläpuolelle purettavien puhdistamovesien virtauksia.

– Jätevesien purkualue alkaa umpeutua. Käsiteltyjen jätevesien kulkeutuminen ja laimeneminen muuttuvat, Hyvärinen sanoo.

Alkupään suunta muuttuu

Tällä hetkellä purkuvesien virtaus painottuu selvästi pohjoiseen eli Järviluotojen välistä sataman suuntaan ja siitä Valkeakarin väylän suuntaisesti Lahdenaukealle ja edelleen avomerelle.

Pengerryksestä tulee jarru, joka jo ensimmäisessä vaiheessa alkaa pidättää vesiä saarten eteläpuolella nykyistä pidempään. Mallinnusten mukaan vesi kiertää jatkossa pääosin Iso-Järviluodon länsipuolelta ja jatkaa sitten vanhalle reitilleen.

– Muutos ei ole iso. Toisaalta tulee tilanteita, jossa vesi kulkeutuu Hanhisten suuntaan, Hyvärinen sanoo.

Mahdolliset haitat etelämmäksi

Kokonaisuus tarkoittaa, että purkuvesien mahdollinen vaikutus vedenlaatuun painottuu teollisuusalueiden lähivesistä nykyistä selvemmin eteläiseen ja keskiseen saaristoon.

– Jätevesien purkualueen ja sen eteläpuolisen vesialueen kannalta odotettavissa on muutos huonompaan.

Nykylupien mahdollistamat rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä, ja valmista tulisi keväällä ennen lintujen pesimäkautta. Materiaali penkereisiin otetaan meriteollisuuspuiston kallioita louhimalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut