"Puheet liittovaltiosta ovat täyttä tuubaa" - Sarvamaa tietää Venäjän rahoittavan oikeistopopulisteja

Petri Sarvamaa (kok.) kiertää ahkerasti Suomea säilyttääkseen paikkansa Euroopan parlamentissa. Monessa paikassa Sarvamaalle tehdään sama kysymys: miksi tuhlaatte meidän rahat?

| Päivitetty

Petri Sarvamaa (kok.) kiertää ahkerasti Suomea säilyttääkseen paikkansa Euroopan parlamentissa. Monessa paikassa Sarvamaalle tehdään sama kysymys: miksi tuhlaatte meidän rahat?

Meppi vastaa huomauttamalla, että Euroopan unionin budjetti on vain noin prosentti jäsenmaiden bruttokansantuotteesta.

EU:n talouden Sarvamaa tuntee hyvin. Hän on budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja.

– Kädet taikinassa olen viisi vuotta ollut päättämässä miten rahat käytetään tehokkaasti. Esimerkiksi Euroopan turvallisuus ja maahanmuuttopolitiikka on järkevintä ja edullisinta hoitaa yhdessä.

"Päätösvaltaa ei annettu mihinkään"

Vahva unioni on Sarvamaan mielestä suomalaisten etu.

– Ei Suomen päätösvaltaa ole mihinkään annettu. Liittovaltiosta olemme kaukana. Sellaiset puheet ovat täyttä tuubaa, sanoi Sarvamaa painokkaasti Raumalla.

Kansallismieliset ja EU-vastaiset puolueet ovat nosteessa. Sarvamaan mukaan Unkari unkarilaisille -tyyppisessä populismissa on paljon Venäjän rakentamaa.

– Venäjä pyrkii systemaattisesti heikentämään EU:ta. Infovaikuttaminen on pitkäaikainen, ovela ja järjestelmällinen projekti. Tiedämme Venäjän rahoittaneen esimerkiksi Italiassa Matteo Salvinin La Legaa ja Marine le Penin Ranskan kansallista liittoumaa.

Budjettilaista ankaraa vääntöä

Sarvamaa on unionin toinen pääneuvottelija budjettilaissa, josta käydään kovaa vääntöä. Lakiesitys asettaa EU-rahoituksen ehdoksi oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen.

Jäsenmaan saamaa EU-rahaa voisi leikata tai jopa lopettaa, mikäli oikeuslaitos ei ole riippumaton, media vapaa tai kansalaisjärjestöjen toimintaa estetään. Eräissä Itä-Euroopan maissa oikeusvaltio ja demokratia ovat uhattuna.

– Neuvottelemme lain valmiiksi ja teemme sen. Olisi mageeta, jos saisimme tärkeän asian maaliin Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana.

Suomi on puheenjohtajamaa heinäkuun alusta vuoden loppuun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut