Pulaan joutuneet eläimet työllistäneet pelastuslaitosta viime päivinä – tässä muistilista, milloin eläimen hädästä voi soittaa hätänumeroon

Ihan jokaisesta jähmettyneestä joutsenesta ei kannata huolestua.

| Päivitetty

Pulaan joutuneet eläimet ovat työllistäneet pelastuslaitosta myös Rauman seudulla, kun talvi tekee tuloaan ja vesistöt jäätyvät.

Eräälle liian uskaliaalle peuralle kävi ikävästi Uudessakaupungissa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Korsaarentien varteen kello 10.45, mutta kun pintapelastajat ehtivät paikalle, oli jo liian myöhäistä.

– Oliko sitten menehtynyt sokkiin vai kylmettynyt, mutta sen verran aikaa menee ennen kuin tuonne Lyökkiin pääsee, että peura oli ehtinyt jo kuolla siinä kohtaa, kun apu ehti paikalle, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta kerrottiin.

Pelastajat saivat haettua menehtyneen eläimen kuitenkin ylös avannosta. Paikallinen metsästysseura kuljetti sen pois mökkirannasta.

Euran peurat olivat onnekkaampia.

Pelastuslaitos sai sunnuntaina kello 16.16 alkuillasta hälytyksen Ahmasjärvelle. Päivystävän palomestarin Petri Rantalan mukaan isokokoinen peura oli pudonnut jäiden läpi Ahmasjärvellä, eikä päässyt omin avuin pois veden varasta.

Pelastuslaitos sai eläimen vahingoittumattomana pois jäistä raivattuaan sille jäähän railoa noin 40 metrin matkalta. Peura jatkoi matkaansa metsään.

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina peura pelastettiin veden varasta Neittamojärvellä Rauman ja Euran rajalla.

Tämä hirvieläin oli niin ikään erehtynyt heikoille jäille, hulahtanut läpi, eikä päässyt omin voimin ylös. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle peura oli saatu pois jäistä paikallisin voimin.

Jäätyneiden lintujen kanssa ollut rauhallista

Onnea oli matkassa myös jalkansa loukanneella joutsenella Uudessakaupungissa.

Pelastuslaitos sai tiistaina kello 14.36 eläimen pelastustehtävän Vanhakartanontielle.

– Joutsenella oli jalka vähän pipi, pojat ottivat sen huomaansa. Eläinsuojeluyhdistys haki sitten joutsenen hoitoon, sillä on nyt kaikki hyvin, tilannekeskuksesta raportoitiin.

Koska vesistöt ovat vasta jäätyneet, tilannekeskuksesta ei osattu arvioida, onko jäihin liittyviä eläintehtäviä ollut alkutalvesta poikkeuksellisen paljon.

– Päinvastoin lintujen jäätymiseen liittyviä soittoja ei ainakaan tähän mennessä ole tullut niin paljon kuin joinakin vuosina, Ala-Satakunnan päivystävä palomestari Kari Kankaanpää arvioi.

Milloin eläimen hädästä voi soittaa 112?

Hyvä muistisääntö on, että eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai silloin, kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.

Palomestarit Satakunnan ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksilta kehottivat jo vuosia sitten (LS 8.11.2016) eläimistä huolestuneita ihmisiä käyttämään harkintaa ennen hätänumeroon soittamista, eivätkä neuvot liene vanhentuneet.

Jos esimerkiksi peura putoaa jäihin, on syytä soittaa apua paikalle, mutta paikallaan kököttävän joutsenen kanssa tilanne voi olla toinen. Kokeneiden palomestarien mukaan terveet linnut harvoin jäätyvät kiinni, joskin sellaisiakin tapauksia sattuu. 

– Ennen soittamista kannattaa mennä katsomaan lähemmäs ja taputtaa vaikka käsiä yhteen, Harri Salonen opasti.

– Usein pelastuslaitos on pitkään kiinni eläimenpelastustehtävässä ja viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsemme lähelle, lintu lähtee liikkeelle. Tämä aika on pois ihmisten pelastamisesta, Mika Lankinen muistutti.

Hätänumeroon voi soittaa, esimerkiksi kun:

Hätänumeroon ei soiteta, esimerkiksi kun:

Lähde: Hätäkeskuslaitoksen nettisivut

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut