Punkkikausi on alkanut

Punkit viihtyvät pusikoissa ja heinikoissa huhtikuusta lokakuuhun. Suurin riski joutua punkin puremaksi on kesä–elokuun välisenä aikana. Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin.

Punkkeja tavataan tyypillisesti alkukeväästä loppusyksyyn, kun sää on pysyvästi plussan puolella. Samaan aikaan lisääntyy suomalaisten into liikkua ulkona. Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa – siis samoissa paikoissa kuin lenkkeilijät, pyöräilijät, golfaajat, veneilijät ja kesäfestareilla kävijät.

Toisin kuin usein luullaan, punkki ei ole enää vain rannikkoalueiden kiusa, vaan sen levinneisyysalue ulottuu Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi. Punkit levittävät ihmiseen kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Tänä keväänä Suomessa on havaittu lisääntyvässä määrin myös puutiaisaivokuumeen vakavampaa muotoa, jonka aiheuttamat oireet ovat rajumpia kuin perinteisen läntisen virustyypin oireet.

- Punkeilta suojautumiseen ei riitä, että välttää heinikossa liikkumista: punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi lisäksi suojautua rokotteen avulla. Borrelioosiin ei rokotetta ole, sanoo ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.