Punkkilive-verkkopalvelu ylitti odotukset, havaintoja saattaa olla jo yli 40 000 – professori vinkkaa: tämä yllättävä asia kannattaa raumalaistenkin muistaa

Palvelun suosio kertoo sekä kansalaistieteen aiheuttamasta innostuksesta että punkkien aiheuttamasta yhteisestä huolesta.

Toukokuussa lanseerattuun Punkkilive-palveluun kirjattujen punkki- eli puutiaishavaintojen määrä on ylittänyt kaikki odotukset, sanoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

– Punkkihavaintoja kerättiin viitisen vuotta sitten, jolloin ihmiset saivat lähettää puutiaisia meille. Osasimme sen perusteella odottaa, että ihmiset innostuvat, mutta onhan se uskomatonta että havaintoja on tullut niin paljon. Kun viimeksi kuulin datasta, havaintoja oli yli 30 000, ja nyt voidaan mennä jo yli 40 000:ssa, Sääksjärvi kertoo.

Kansalaistiede innostaa

Lääkeyhtiö Pfizerin ja Turun yliopiston yhteisen hankkeen idea on simppeli: punkkilive.fi-osoitteesta löytyvään verkkopalveluun voi ilmoittaa punkista, kun sellaisen vaikkapa lomareissulla havaitsee.

Sääksjärvi puhuu innoissaan kansalaistieteestä.

– Ihmiset ovat selvästi innostuneita siitä ylipäätään, että pääsevät tekemään tutkimusta ja avustamaan siinä.

Toisaalta Punkkiliven suosio kertoo Sääksjärven mukaan siitä, että ihmisillä on yhteinen huoli punkeista.

– Laji runsastuu kovaa vauhtia, ja levinneisyysalueet muuttuvat ja kasvavat. Punkit ovat selvästi aihe, joka suomalaisia puhuttaa.

Mitä lämpimämpää ja kosteampaa, sen "parempi"

Miksi punkkien määrä sitten kasvaa?

Sääksjärvi muistuttaa alkuun, että vaikuttavia tekijöitä on aina useita ja paikallisesti erot saattavat olla suuriakin.

– Paljon olemme pohtineet sitä, että ilmastonmuutos näkyy tässä asiassa. Lämpötilan kasvu on suotuisa asia paitsi puutiaisille itselleen, myös niiden isäntäeläimille.

Lämpötilan lisäksi kosteuskin vaikuttaa asiaan: karkeasti voi sanoa, että mitä kosteampi paikka, sitä paremmin punkit siellä viihtyvät.

Punkki voi viihtyä myös kaupungissa

Punkkiliven havaintokarttaa silmäilemällä on helppo huomata, että Raumalta ja lähiseudulta on tehty satoja punkkihavaintoja.

Lounaisrannikko onkin tunnetusti ollut punkkien suosiossa. Moni on tottunut ajattelemaan, että punkkeja löytyy erityisesti saariston korkeista heinikoista.

Sääksjärvi kuitenkin huomauttaa, että punkki voi tarttua matkaan kaupungistakin.

– Kaupunkien viheralueet ovat monin paikoin aika haastavia, ja se kannattaa muistaa. Kun perhe käy retkellä lähipuistossa, on punkkisyyni illalla paikallaan. Se on helppo ja halpa keino suojautua puutiaisilta, vinkkaa Sääksjärvi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut