Punnittuja näkemyksiä rakennusperinnön suojeluun - kaavoittajat toivovat keskustelua, kun Vanhan Rauman asemakaavatyö lähtee vauhtiin

Kaavoittajien on tarkoitus käydä keväästä lähtien mahdollisimman monella Vanhan Rauman tontilla keskustelemassa kiinteistönomistajien toiveista ja tarpeista sekä kaavoituksen tavoitteista.

Rauman kaavoitusarkkitehdit Mervi Tammi ja Henri Raitio ovat innoissaan ensi viikolla alkavasta luentosarjasta.

– Kävi helpommin kuin Suomen euroviisuedustajan valinta. Saimme puhujiksi kaikki haluamamme, Tammi kertoo.

Kuuden luennon sarjan avaa ensi tiistaina Vilhelm Helander, arkkitehtuurin historian professori emeritus.

– Legendaarinen restaurointipersoona, joka on todella kysytty puhuja. Hienoa, että saamme hänetkin Raumalle, Raitio hehkuttaa.

Kuusi vierasta kevätkaudella

Helander tunnetaan muun muassa Säätytalon, Helsingin tuomiokirkon ja Suomen kansallismuseon restauroinnin pääsuunnittelijana.

Kevätkaudella Raumalle tulevat myös Tauno Tarna, Lars-Erik Mattila, Olli-Paavo Koponen, Tuija Lind ja Sirkka-Liisa Jetsonen. Kaikki tunnettuja ja tunnustettuja nimiä.

– Kaikille olemme kertoneet, että täällä odottaa niin sanottu suuri yleisö. Tiedän, että kaikki osaavat esittää asiansa kansantajuisesti. Tarkoitus on virittää mahdollisimman laajaa keskustelua, Raitio kertoo.

Parkkipaikat ja liikenne puhuttaa

Luentosarjan nimi Rakennusperinnön säilyttäminen ja Vanha Rauma selittää osaltaan miksi keskustelua pyritään herättämään.

Taustalla on se, että Vanhan Rauman asemakaavan uudistaminen on lähdössä toden teolla liikkeelle.

– Asemakaavasta tulee joka tapauksessa keskustelua. Pyrimme tarjoamaan tutkittua tietoa ja punnittuja näkemyksiä tämän keskustelun tueksi, Tammi selittää.

Kaavoittajien on tarkoitus käydä keväästä lähtien mahdollisimman monella Vanhan Rauman tontilla keskustelemassa kiinteistönomistajien toiveista ja tarpeista sekä kaavoituksen tavoitteista.

– Liikenne ja pysäköinti nousee varmasti esille. Nykyinen järjestelykään ei ole kaavan mukainen. Rakennussuojelu tulee laajenemaan, sillä nyt sen piirissä eivät ole esimerkiksi Iso-Hannu, Kalatorin hotelli tai monet Kuninkaankadun talot, jotka ovat kiistatta arvokkaita. Kolmantena voi mainita korjausrakentamisen ohjauksen. Muotoutuneet periaatteet pitää kirjata kaavaan, Tammi luettelee.

Ei rajoitu vain Vanhaan Raumaan

Palataan vielä luentosarjaan.

Tammi korostaa, etteivät puhujat ja keskustelut rajoitu pelkästään Vanhaan Raumaan tai edes vanhojen rakennusten suojeluun.

– Puhutaan myös esimerkiksi täydennysrakentamisesta. Hyviä vinkkejä rakennusperinnöstä voi saada myös uudisrakentamiseen, hän sanoo.

Vanhan Rauman asemakaava on vuodelta 1981, ja monin osin vanhentunut. Se on tärkein syy uudelle kaavalle.

Professori Vilhelm Helanderin luento Posellissa ti 12.2. klo 18, tilaisuuden moderaattoreina Mervi Tammi ja Henri Raitio. Vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut