Puntarissa purkaminen tai uusi käyttötarkoitus – Rauman uimahallin kunto ei puolla säilyttämistä

Rakennusta ei haluta myydä poiskaan Äijänsuon ja kampuksen yhteyksien vuoksi.

Pohdinta Rauman nykyisen uimahallin tulevaisuudesta on Raumalla kesken. Purkuesitys on annettu, mutta tekninen valiokunta ei sitä sulattanut. Seuraavaksi kantaa ottaa kaupunginhallitus. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman nykyisen uimahallin kohtalo on toistaiseksi avoin, kun uusi uimahalli valmistuu Karin kampukselle vuonna 2023.

Hallin purkua on esitetty, mutta teknisen valiokunnan mielestä rakennus pitäisi säilyttää ja etsiä sille vaihtoehtoisia käyttömahdollisuuksia.

Sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander kertoo olleensa hieman hämmentynyt äkillisestä halusta säilyttää rakennus.

– Ei meillä ole sille käyttöä eikä rahoja. Se harkinta on tehty jo kauan sitten. Kampuksesta on tulossa iso, mutta myös kallis kiinteistö meille. Tietäen uimahallirakennuksen kunnon, ei se ilman isoja korjauksia toimisi missään muussakaan käytössä.

Pitäisi kestää vielä pari vuotta

Noin 50-vuotias uimahallirakennus on teknisen toimialajohtajan Tomi Suvannon mukaan elinkaarensa päässä.

Uimahallien tekninen käyttöikä on Suvannon mukaan maksimissaan 20–25 vuotta, jonka jälkeen uimahalli on täydellisen peruskorjauksen tarpeessa.

– Vanhaa uimahallia pitäisi pystyä käyttämään vielä lähemmäs kaksi ja puoli vuotta ainakin. Jos ei mitään isompaa tule, pitäisi päästä siihen saakka. Pieniä korjauksia pitää tehdä, mutta sellaisilla on toistaiseksi selvitty.

Myös Suvanto muistuttaa rahasta. Kampus kasvattaa merkittävästi kaupungin poistokuormaa. Lisää maksettavaa tulee 2,5 miljoonaa euroa joka vuosi 25 vuoden ajan.

– Jostain se pitää kerätä, muuten meillä ei riitä rahat uuden rakennuksen ylläpitoon. Jollain meidän pitää kustantaa ne kampuksen lisäeurot.

Käyttöä ei vielä ole keksitty

Vaikka uimahalli päädyttäisiin purkamaan, ei sen paikalle ole vielä tiedossa uutta toimintaa. Sijainti on kuitenkin niin hyvä, että Suvannon mukaan paikalle keksitään varmasti käyttöä tulevina vuosina.

– Siitähän lähtee myös paloasema pois. Sillä on samanlainen tilanne, että ei ole mieltä korjata. Kun kampus nousee, se voi näyttää, mitä siinä voisi olla.

Ensisijaisesti uimahallin paikalla voisi Suvannon mielestä olla ympäristönsä tapaan jotain liikunnallista toimintaa niin, että rakennus olisi tehty juuri käyttötarkoitustaan varten.

Kulku eri suuntiin pitää järjestää

Vanhan uimahallin myyminen tai pitkäaikainen vuokraaminen ei saa teknistä toimialajohtajaa innostumaan.

Aluetta koskevan päätösvallan tulee Suvannon mielestä pysyä kaupungilla ihan Äijänsuon alueen liikennejärjestelyidenkin vuoksi.

– Äijänsuon alueen kehittäminen linkittyy kampukseen ja kaupunkikeskustaan. Strategisesti puhutaan sen kaltaisesta paikasta, että en näkisi mielekkäänä luopua.

Myös Strander korostaa, että kampuksen ja Äijänsuon välille pitää avata hyvät kulkuyhteydet.

– Väitän, että liikenne kampuksen ja Äijänsuon välillä tulee olemaan iso. Meille tulee huikea kokonaisuus, kun jo Äijänsuo on noin keskustassa ja kampus laajentaa vielä sitä tarjontaa, Strander toteaa.

Viimeistä sanaa uimahallin säilyttämisestä tai purkamisesta ei ole sanottu, sillä asia etenee teknisestä valiokunnasta vielä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut