Puolustusvoimat alkaa tehdä valvontalentoja Suomessa yhdessä ulkomaisten kumppaneiden kanssa – "Parantaa tilannetietoisuutta"

Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä Ilmasotakoulun järjestämässä Baana 2022 -lentotoimintaharjoituksessa Joutsan varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2022.
Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä Ilmasotakoulun järjestämässä Baana 2022 -lentotoimintaharjoituksessa Joutsan varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2022. Kuva: Markku Ulander

Puolustusvoimat tiedottaa toteuttavansa valvontalentoja Suomen ilmatilassa keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa. Ensimmäinen lento toteutetaan jo tänään yhteistoiminnassa Yhdysvaltain kanssa.

Lentojen yksityiskohdista ei aiota kertoa operaatioturvallisuuteen vedoten. Lentoja tehdään nyt ja tulevaisuudessa erityyppisillä ilma-aluksilla, niin miehitetyillä kuin miehittämättömillä koneilla.

Puolustusvoimien mukaan lentotoiminta on osa suunniteltua ja normaalia kahden- ja monenvälistä yhteistyötä. Lennot kehittävät Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta.

Tiedotteessa korostetaan, ettei Suomen turvallisuustilanteessa tai -ympäristössä ole tapahtunut viime aikoina muutoksia.

Lennot suoritetaan Puolustusvoimien mukaan Suomen kansallisessa ohjauksessa ja valvonnassa sekä Suomen lainsäädännön ja määräysten mukaisesti.