Puolustusvoimien eliittikoulu löysi Rauman seudulta sopivan harjoittelukohteen: sijainti pysyy salassa – "Missään nimessä emme ole kaupunkialueella"

Utin jääkärirykmentin keskiviikon harjoitus tuo alueelle helikopterien, räjähteiden ja paukkupatruunien ääniä.

Utin jääkärirykmentillä on käytössään muun muassa NH90-kuljetushelikoptereita.

Utin jääkärirykmentti tiedotti tiistaina pitävänsä keskiviikkona 30. marraskuuta Rauman, Eurajoen ja Lapin välisellä alueella harjoitustapahtuman.

Kouvolan Valkealassa majaansa pitävä korkean valmiuden joukko-osasto on Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Janne Sallilan mukaan varsin harvinainen vieras länsirannikolla.

– Yleensä vierailut liittyvät viranomaisyhteistyöharjoitukseen joko satama-alueella tai Olkiluodon ympäristössä, mutta tällä kertaa ei ole viranomaisyhteistyöstä kyse, Sallila kertoo.

Hän valottaa, että keskiviikon harjoitus liittyy täysin erikoisjoukkojen omaan toimintaan, mutta enempää hän ei voi harjoituspäivänä tapahtumasta kertoa.

Harjoittelu tapahtuu kohteissa, joiden käytöstä puolustusvoimat on sopinut etukäteen. Kohteiden läheisyydessä olevilla pienillä tieurilla voidaan joutua rajoittamaan liikkumista lyhytaikaisesti.

– Olemme saaneet alueelta yhden harjoituskohteen käyttöömme, minkä vuoksi paikasta on muotoutunut meille sopiva, Sallila sanoo.

Helikoptereiden varoalueet suuria

Utin jääkärirykmenttiin on keskitetty maavoimien erikoisjoukkotoiminta ja puolustusvoimien helikopteritoiminta.

Joukko-osastoa voi tituleerata "eliittikouluksi", sillä laskuvarjojääkäriksi pääsyyn edellytetään muun muassa hyvää terveydentilaa, lähes virheetöntä näkö- ja kuulokykyä, vähintään 3 000 metrin Cooper-tulosta ja nuhteentonta rikosrekisteriä.

Kaikki laskuvarjojääkärit koulutetaan vähintään aliupseereiksi ja noin viidennes reserviupseereiksi.

Rauman seudun keskiviikon harjoituksessa on käytössä niin helikoptereita kuin räjähde- ja harjoitusampumatarvikkeita.

Helikoptereiden vuoksi myös tapahtumasta tiedottaminen on ollut varsin pienimuotoista.

– Pyrimme välttämään sitä, että harjoitusalueella ei olisi sivullisia, jotka voivat sotkea sitten harjoitustoimintaa. Missään nimessä emme ole kaupunkialueella.

Sallila perustelee päätöstä sillä, että tieto erikoisjoukkojen vierailusta toisi paikalle aina uteliaita silmäpareja. Helikopterien tai laskuvarjojääkärien maahanlaskualueella varoalueet ovat hänen mukaansa hyvin tiukat.

– Roottorin alasvirtaus on voimakas, emmekä halua yhtään autoa kivitettävän tai mitään muutakaan vahinkoa aiheuttaa, Sallila muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut