Purjehtijankadulta käsin tehtiin mittavaa huumekauppaa: iso rikostutkinta toi 10 vuoden tuomion myös raumalaismiehelle

Raumalaismies tuomittiin huumausaine- ja dopingrikoksista ankaraan vankeusrangaistukseen. Jutun päätekijä oli lahtelaismies, joka mainosti raumalaista yhteistyökumppaninaan.

| Päivitetty

Vuonna 1977 syntynyt raumalainen Tero Tapani Aho, 44, tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Helsingin käräjäoikeuden viime viikolla antamalla tuomiolla. Tuomio tuli yhdestä törkeästä ja 13:sta perusmuotoisesta huumausainerikoksesta, kahdesta törkeästä dopingrikoksesta ja yhdestä lääkerikoksesta.

Tuomio oli keskusrikospoliisin (KRP) suorittaman mittavan huumausainerikostutkinnan seurausta. Jutussa oli kyse Tor-verkossa käydystä huumausainekaupasta.

Lahtelaiselle 11 vuoden kakku

Ankarimman tuomion jutussa sai lahtelainen Jussi Sakari Nyman, 25.

Häntä voidaan pitää jutun päätekijänä, jonka toimintaa tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Hans Fagerström luonnehti aiemmin tänä vuonna ammattimaiseksi. Hän oli rakentanut Autobahn-nimimerkkinsä ja sillä suoritetun huumeiden myynnin ympärille eräänlaisen tavaramerkin myyntikuvineen ja logoineen.

Nyman sai tuomion kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä lääkerikoksesta. Tuomiolle tuli mittaa 11 vuotta.

Lisäksi jutussa tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista Henry Mikael Vahlbäck, 42.

Vähäisemmät tuomiot jutussa määrättiin kahdelle miehelle, joista toinen oli myös raumalainen. Hänen todettiin ostaneen Ahon kanssa amfetamiinia myytäväksi toukokuussa 2019. Lisäksi hän osti Aholta ekstaasia ja amfetamiinia kesällä 2020.

Haki huumepaketteja Helsingistä asti

Ahon, Nymanin ja Vahlbäckin tiet ristesivät kesäkuussa 2020, kun Vahlbäck neuvotteli nimimerkki Autobahnin kanssa ison huume-erän ostosta. Erä koostui kilosta amfetamiinia, kilosta MDMA:ta ja tuhannesta ekstaasitabletista.

Vahlbäck ei tiennyt Autobahnin henkilöllisyyttä, koska he kommunikoivat anonyymisti sähköpostilla ja Wickr-sovelluksella.

Nyman vei kyseisen huume-erän kolmeen erilliseen maastokätköön Helsingin Viikissä. Kätköjen koordinaatit hän toimitti Vahlbäckille, joka puolestaan toimitti ne eteenpäin Aholle. Aho haki kyseiset huumausainepaketit kätköistä.

Vahlbäckin pyynnöstä Aho perusti heinäkuussa 2020 Sipulimarket-nimiseen verkkokauppaan myyjäprofiilin nimellä Länsimetro. Siellä oli tarkoitus myydä Vahlbäckin hankkimia huumausaineita, ja niin tehtiinkin.

Muun muassa näistä Länsimetro-nimimerkeillä tehdyistä myynneistä Aho tuomionsa lopulta saikin. Nymanin Autobahn-nimimerkki mainosti Länsimetroa yhteistyökumppaninaan.

Huumeita löytyi saunan kiukaasta

Lokakuussa 2020 poliisi ja tulli tekivät kaksi mittavaa kotietsintää Ahon vuokraamaan omakotitaloon. Kyseinen talo sijaitsee Syväraumassa Purjehtijankadulla.

Ensimmäisen kotietsinnän aikaan kotona ollut Aho ei ollut avannut ovea, minkä vuoksi poliisi joutui murtamaan ulko-oven. Aho otettiin tällöin kiinni. Jo tuolloin löytyi valmiiksi pakattuja huumausainepaketteja.

Toinen kotietsintä tehtiin viisi päivää myöhemmin. Tuolloin huumeita löydettiin talon saunan kiukaasta.

Kaiken kaikkiaan näillä kotietsinnöillä takavarikoitiin 863 grammaa amfetamiinia, 233 grammaa MDMA:ta, 631 ekstaasitablettia ja 56 grammaa kokaiinia. Huumausaineet olivat selvästi tavanomaista vahvempia.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Aho tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli 500 000 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut