Purkulupapäätös pani puhdistamot huokaisemaan helpotuksesta

Puhdistetut jätevedet saa ohjata avin päätöksellä jatkossakin Eurajokeen.

Puhdistetut jätevedet saa edelleen johtaa Eurajokeen.

Näillä sanoilla alkoi Etelä-Suomen aluehallintoviraston torstaina antama uusin päätös Eurajoen purkuputkiasiassa, jota odotettiin JVP-Eura Oy:n, Säkylän kunnan ja Apetit Oy:n toimistolla suurella mielenkiinnolla.

– Nyt ovat aika levolliset mietteet. Onneksi toimintavarmuutemme paraneminen on tuonut nyt hedelmää myös viranomaispäätöksissä.

– Nyt pystymme välttämään kymmenien miljoonien putkistojen rakentamiset sillä, että saamme tehostettua toimintaamme entisestään, JVP-Eura Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Leminen tiivisti.

Ehdoissa painotettiin toiminnan tehokkuutta

Ehdoitta Eurajoen purkupaikkaluvan jatko ei puhdistamoille kuitenkaan irronnut.

Jatkossa ympäristöluvassa on tiukennettu orgaanisen kuormituksen ja fosforikuormituksen lupamääräyksiä. Sen lisäksi Säkylän Köörnummen ja JVP-Eura Oy:n jätevedet on hygienisoitava ympärivuotisesti.

Avi myös velvoittaa, että Köörnummen jätevedenpuhdistamo ja JVP-Eura Oy jätevedenpuhdistamo toimittavat suunnitelmat tertiäärikäsittelyn tehostamisesta sekä JVP-Eura Oy tasaus- ja varoallaskapasiteetin lisäämisestä, aivan kuten puhdistamot olivat hakemuksissaan esittäneet.

– Tämä oli se meidän toiveemmekin, että kiinnitämme enemmän vielä näihin puhdistustuloksiin huomiota, Säkylän kunnan tekninen johtaja Tarmo Saarinen toteaa.

Hänen mukaansa Säkylässä on ollut hygienisointilaitteet käytössä muutaman vuoden. Hygienisoinnissa puhdistettuun jäteveteen lisätään juuri ennen purkuputkeen laskemista peretikkahappoa, joka vähentää entisestään veden bakteerikantaa.

– Olemme laitteistoa käyttäneet, mutta meille ei aiemmin ollut määritelty luvassa mitään raja-arvoja. Vuoden alusta alamme niitä noudattaa, Saarinen kertoo.

Eurassa menty aivan määräysten mukaan

JVP-Eura Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Leminen toivoi Länsi-Suomessa 21. marraskuuta, että tulevassa avin päätöksessä lupaehtoja ei kiristetä niin paljon, että se haittaisi toimintaa taloudellisesti.

Hänen mukaansa nykyinen ympäristölupa on jo Suomen tiukimpia, eikä sitä nykyisillä kuormitusmäärillä hänen näkemyksensä vuoksi voi juuri viilata.

Uudessa päätöksessä avi oli hieman pienentänyt fosforin ja orgaanisen kuormituksen pitoisuuksia, mutta Lemisen mukaan JVP-Eura on jo nyt päässyt säännöllisesti uusia lupaehtoja parempiin tuloksiin.

– Totta kai haemme koko ajan parempaa puhdistustulosta, mutta lupaehtojen on hyvä olla juuri sellaiset, että pystymme elämään myös muuttuvassa toimintaympäristössä.

– Ei me voida ihan rajalla koko ajan ajaa, vaan mieluummin mennään sitten selkeästi rajojen alle, että meillä on puskuria luparajoihin nähden.

Uudet luparajat eivät tuota Säkylässä ongelmia, sillä puhdistamo on pystynyt toimimaan vakaasti määräyksien mukaan.

Laitoksella ei ole tarvinnut tehdä yhtään ohitustakaan, sillä suuret varoaltaat auttavat sateisten säiden aikaan tulevassa kuormassa.

Tarmo Saarinen myöntää, että lähes täysin yhdyskuntajätevettä käsittelevä Säkylän puhdistamo on saanut vähän sijaiskärsijänä Eurajoki-tapauksessa.

– Kun saman joen äärellä ollaan, niin kaikille edellytetään sitten samantasoiset lupamääräykset.

Kiinteistönomistajat saavat korvauksia

Kuten Leminen Länsi-Suomessa marraskuussa ennakoi, sisälsi lupa myös kertakorvauksia jokirannan kiinteistönomistajille.Korvaus koskee jätevesien Eurajokeen johtamisen aiheuttamia virkistyskäyttöhaittoja vuosilta 2006–2015.

JVP-Eura Oy:n on maksettava 305 euron kertakorvaus rantakiinteistöille, jotka sijaitsevat jätevedenpuhdistamon purkupaikan ja Eurajoen sekä Köyliönjoen yhtymäkohdan välillä. Yhtiön on velvoitettu maksamaan 100 euroa rantakiinteistöille, jotka sijaitsevat jokien yhtymäkohdasta eteenpäin Saharinkoskeen asti.

Länsi-Suomen tietojen mukaan korvaukset ovat merkittävästi alkuperäisiä suunnitelmia suuremmat.

– Iso kertakorvaushan siitä tulee, mutta sen kanssa siinä on elettävä, Leminen sanoo ja myöntää, ettei ole ehtinyt vielä perehtyä täysin korvauskokonaisuuteen.

Hänen mukaansa torstaina julkaistun päätöksen ehdot ovat realistisia ja järkeviä. Hänen mukaansa JVP-Euran puhdistamoa pystyy pyörittämään niin, ettei siitä kerry jatkossakaan kuntalaisille ja teollisuudelle taloudellisesti kestämätöntä tilannetta.

Velvoitetun tasaus- ja varoallasinvestoinnin hinnaksi yhtiö arvioi noin miljoona euroa, ja puhdistamolle kaavaillaan myös muita parannuksia.

Leminen korostaa, että paras tulos saadaan kokonaisvaltaisella varmuuden lisäämisellä, ei vain yhden vaiheen parantamisella. Nykyisellään puhdistamo on toiminut viimeiset puolitoista vuotta täysin lupien mukaisesti.

– Kesällä tehdyn selkeytyskapasiteetin lisäämisestä saimme niin hyvän vasteen, että olemme suunnitelleet jos muuttaisimme yhden vanhan altaan vielä selkeytyskäyttöön. Silloin meille tulee huomattavasti lisää varmuutta virtaamiskuormituksiin, ja se vähentää myös tertiäärivaiheen kuormitusta.

Jos torstaina annetusta luvasta ei valiteta Vaasan hallinto-oikeudelle, tarkastellaan tilannetta seuraavan kerran kuuden vuoden päästä.

– Tämä oli hieno kädenojennus ja kuuden vuoden tarkasteluväli on juuri sopivan pitkä. Nyt meidän pitää näyttää, että pystymme jatkossakin toimimaan näiden luparajojen mukaan, Leminen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut