Puteus-sopimuksesta pientä pulinaa Rauman kaupunginvaltuustossa

Kuntalaisaloitteet lähtivät bumerangina takaisin valmisteltavaksi.

| Päivitetty

Kaupunki on vuokrannut Puteus Yhtiöt Oy:ltä Kaivopuistosta tilat, joissa toimii nuorten työpaja, skeittihalli, toimintakeskus Toimela, tukitalo Merituuli, työtoimintakeskus Pooki ja kuntoutumisyksikkö. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupungin ja Puteus Yhtiöt Oy:n välisen vuokrakiistan sopu oli kaupunginvaltuuston ruodittavana maanantai-iltana.

Kaupunginhallitus on jo päättänyt sovintosopimuksesta ja uudesta vuokrasopimuksesta Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuiston tiloissa.

Kaupunginvaltuustolle asia tuli tiedoksiantona.

Valtuutetuista Miika Yli-Karro (kesk.) kritisoi vuoteen 2035 saakka voimassa olevaa uutta vuokrasopimusta liian pitkänä.

– Kuka tietää miten maailma makaa silloin ja olemme velvoitettua maksamaan. Järjetöntä touhua. Tekisimme tuolla rahalla oman hallin jonnekin kaupungin tontille ja olisi kulut minimissään, Yli-Karro päivitteli.

Vaihtoehtoja ei löytynyt

Rainer Lehti (sd.) ilmoitti olevansa osittain samoilla linjoilla Yli-Karron kanssa. Lehti tiedusteli myös, onko vaihtoehtoisia tiloja kartoitettu niin, että toiminta voitaisiin järjestää jossain muualla.

Kaupungin kiinteistöpäällikkö Lauri Sillanpää vakuutti, että kaikkia vaihtoehtoja on mietitty mutta kaupungilla ei ole sellaisia tiloja, joihin toiminta voitaisiin siirtää kokonaan.

Siirrettävien väistötilojen hankinta ei Sillanpään mukaan osoittautunut kustannustehokkaaksi.

– Syvärauman koulua selvitettiin väistötilaksi Toimelan osalta, mutta se ei valitettavasti soveltunut. Muutostöiden määrä olisi ollut suuri, koska vaikeavammaisia on suurin osa, Sillanpää totesi.

Katsottiin kohtuulliseksi

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) huomautti, että sovinnon takana ovat pitkät neuvottelut ja monipolvinen prosessi.

– Minusta oleellisinta on, että tällä sopimuksella on tarkoitus turvata pitkälle tulevaisuuteen toimivat tilat ja huolehtia, että ne ovat sen mukaisessa kunnossa kuin kohderyhmä on ansainnut.

Otso Huuska (kok.) arvioi, että uudet sopimukset ovat kaupungin kannalta taloudellisesti melko kohtuullisia.

Kokonaisuudessaan 15-vuotisen vuokrasopimuksen arvo on noin 6,88 miljoonaa euroa. Kaupungille tulevat kertasuoritukset huomioituna summa on 5,36 miljoonaa euroa.

– Jos me olisimme hommanneet omat tilat ja pyörittäneet siellä toimintaa niin epäilenpä että tämä 5,36 miljoonaa ei olisi riittänyt kovinkaan pitkälle. Plus mahdolliset väistötilat omia tiloja odotellessa, Huuska sanoi.

Uusi vuokrasopimus maksaa kaupungille 2,21 miljoonaa euroa enemmän kuin nykysopimus.

Toisaalta kaupunki saa Puteukselta 1,25 miljoonaa euron potin, joka koostuu ennakkovuokrien palautuksista, tilainvestointien takaisinmaksusta sekä kuntoutumisyksikön ostamisesta.

Aloitteille tuli palautus

Kuntalaisaloitteita koskeva pykälä lähti valtuustolta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi. 

Kuntalaisaloitteita oli Raumalla jätetty 9 kappaletta viime vuonna. Vain 4 aloitteen kohdalla luki valtuuston esityslistalla, mitä toimenpiteitä aloitteelle oli tehty.

Huuska esitti asian palauttamista, jotta valtuusto saisi tietää, missä loput aloitteet menevät.

– On käsittämätöntä, että yli vuosi sitten on jätetty kuntalaisaloite eikä meille tänä päivänä pystytä sanomaan, onko joku mahdollisesti jossain päin kaupungintaloa alkanut jotain toimenpiteitä tälle aloitteelle tehdä, Huuska ihmetteli.

Yksimielinen oli myös päätös 15 miljoonan euron investointivarauksen tekemisestä Karin kampuksen rahoittamiseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut