Puuskainen tuuli riepottelee länttä

Lännen ja luoteen välinen tuuli voimistuu puuskissa suurimmassa osassa maata. Maan länsiosassa tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 20–25 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomeen purkautuu keskiviikkona luoteesta kylmää ilmamassaa. Samalla lännen ja luoteen välinen tuuli alkaa voimistua jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Tuuli onkin puuskaista koko keskiviikon ajan, voimakkaimmat puuskat esiintyvät päivällä ja iltapäivällä, jolloin tuulen nopeus on puuskissa laajalti 17–22 m/s. Kylmässä luoteisvirtauksessa selkeillä alueilla auringon lämmitys kuitenkin voimistaa puuskaisuutta tehokkaasti. Tästä johtuen etenkin maan länsiosassa tuulen nopeus voi olla puuskissa liki 25 metriä sekunnissa.

Illalla auringon laskiessa tuuli heikkenee nopeasti.

Puustovahinkojen todennäköisyyttä lisää se, että routa on suurelta osin sulanut ja maaperä on märkää varsinkin maan länsiosassa. Lisäksi tuulisin vaihe on melko pitkäkestoinen.

- Yksittäisiä puustovahinkoja esiintynee yleisesti, mutta myös kohtalaiset puustovahingot ovat etenkin maan länsiosassa mahdollisia, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Keskiviikon jälkeenkin säätyyppi jatkuu vaihtelevana ja osin myös tuulisena, mutta näillä näkyminen Suomi on välttymässä loppuviikolla vahinkoja aiheuttavilta tuulen puuskilta.