Puutarhan poikkeuksellinen tuotantotauko jo takanapäin

Härkälän puutarhassa toivotaan ensimmäisten tomaattien kypsyvän pääsiäispyhiksi.

Härkälän puutarhan toimitusjohtaja Mikko Härkälä toivoo tomaattien kypsyvän jo pääsiäispyhiksi.

Säkylän Tuiskulassa sijaitsevalla Härkälän puutarhalla on takanaan poikkeuksellinen talvi.

Toimitusjohtajansa Mikko Härkälän johdolla yritys päätti pitää talvella tuotantotauon, sillä ennusteet energianhinnoista pani laskimet kuumiksi.

Kaikki faktat viittasivat siihen, ettei kasvisten tuottaminen niillä hinnoilla olisi ollut kannattavaa.

– Nyt kun miettii, niin päätös oli hyvä. Päätös oli syksyllä hyvin selkeä, kun sen itselle oli sulatellut. Ei jäänyt harmittamaan.

Yrttituotannossa on kasvumahdollisuuksia

Tauon aikana puutarhassa pystyttiin tekemään huoltoja ja ehostuksia, joita ei tuotannon pyöries-sä pysty tekemään.

– Sanotaanko niin, että paljon enemmän oli suunnitelmissa kuin lopulta ehdittiin tehdä. Mutta tuli tässä itsekin otettua kevyemmin ja ladattua akkuja, Härkälä naurahtaa.

Nyt tuotantotauko on takana, ja kasvihuoneissa käy kuhina. Kurkkujen taimia istutellaan juuri haastatteluhetkellä ja tomaattien lehtien alta pilkistää jo vihreitä raakileita.

Mikko Härkälä kaavailee, että ensimmäiset tuotteet olisivat taas kaupoissa asiakkaiden ilona pääsiäisen aikaan.

– Voi olla, että tomaatti ei siihen ihan ehdi. Salaatin kehittymisessä menee myös tiukoille, mutta kurkun pitäisi siihen ehtiä. Toivotaan aurinkoisia kelejä.

Toimitusjohtaja Härkälä kertoo, että nyt alkavalla tuotantokaudella tuoteryhmien määrä nousee.

– Olemme palaamassa vähän niin kuin vanhaan siinä, että erikoissalaattiemme määrä kasvaa. Näen sen palveluna, että tarjoam- me asiakkaillemme enemmän vaih- toehtoja.

Yrityksessä lisätään myös yrttituotantoa, missä Härkälä näkee yleisesti selkeää kasvumahdollisuutta. Kauppojen valikoimiin tulee tuoretta tilliä, persiljaa ja basilikaa.

– Pääsiäisen tienoilla aukeavaan omaan myymäläämme tulee lisäksi tarjolle muitakin yrttejä.

Espanjassa vesipulaa

Härkälän puutarhalla on huonepinta-alaa noin hehtaarin verran, josta puolet on salaatinviljelyn käytössä.

Lämpimintä on kurkulle varatussa kasvihuoneessa, päivisin jopa 25 astetta, vaikka ulkona vihmoo yli kymmenen asteen pakkaset.

Etenkin sosiaalisen median keskusteluissa herää usein pohdintoja tomaatin ja kurkun talviviljelyn mielekkyydestä Suomen leveysasteilla.

– Nykypäivänä hiilijalanjäljet ovat tuontitomaatilla ja talvella viljellyssä kotimaisessa tomaatissa samaa tasoa. Sen lisäksi esimerkiksi Espanjassa vesipula on todella suuri ja ongelmallinen, toimitusjohtaja Mikko Härkälä muistuttaa.

Water Footprint Networkin mukaan Suomen tomaattiviljelyn vesijalanjälki on 13 litraa kilolta, kun Espanjassa vesijalanjälki on 83 litraa kilolta.

Kotimaisen tomaatin etu kasvaa aware-laskentamenetelmällä, jolla huomioidaan myös käytettävissä olevat vesivarat. Tällä menetelmällä vesipulasta kärsivässä Espanjassa vesijalanjälki on huimat 3 165 litraa kiloa kohden.

– Näen niin, että täällä tomaatin ja kurkun viljely on talvella eettisempää, Härkälä näkee.

Talviviljelyn tekniikka kehittyy

Hän muistuttaa, että viime vuosina talviviljelytekniikka on kehittynyt paljon. Automatisoidut järjestelmät parantavat satotuottoa ja led-tekniikan eri väriaallonpituuksilla saadaan talviviljelyssä hyviä tuloksia.

– Väkisin kesällä runsaammassa auringon valossa kasvaneessa on pieni ero keskitalvessa kasvaneeseen, mutta nykypäivänä ero ei ole enää iso.

– Lajike on myös tärkeää, että saadaan tasalaatuisia ja varmasti hyvämakuisia tomaatteja. Me menemme maku edellä, vaikka lajikkeemme ei kaikkein satoisin olekaan.

Vaikka eettisesti talviviljely suomalaisissa kasvihuoneissa kestää vertailun, ei se tarkoita vielä sitä, että se olisi kaikissa olosuhteissa kannattavaa.

Kysynnän ja tarjonnan markkinoilla kaikkia tarvittavia kuluja ei pysty siirtämään hinnoitteluun. Silti Härkälässä uskotaan, että tuotannoton viime talvi jää poikkeukseksi.

– Siitä lähdetään, että tulevana talvena viljellään. Pakko siihen on uskoa, että energianhinta tuosta tasaantuu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut