Pyhäinpäivä päättyi Raumalla tunnelmalliseen hautausmaakierrokseen

Pyhäinpäivän kääntyessä iltaan ja valon vähetessä kynttilät loistivat Rauman Vanhalla hautausmaalla. Kuva: Raisa Aho.

Kipakka pakkanen ei pelottanut niitä muutamaa kymmentä, jotka halusivat lauantaina kuulla, millaisia salaisuuksia löytyy Rauman Vanhan hautausmaan kätköistä. Pyhäinpäivän illan hämärässä pidettävä opastettu hautausmaakierros pidettiin nyt toista kertaa.

- Hautausmaakierroksia ylipäätään on järjestetty neljä vuotta, Rauma opas Markku Sainio kertoo.

Ensimmäinen hämärä iltakierros keräsi viime vuonna väkeä jopa yli odotusten, sillä osallistujia oli noin 40. Tänä vuonna päästiin ainakin samaan. Mikä hautausmaasta tekee mielenkiintoisen kohteen?

- Vanhoja raumalaisia voi kiinnostaa, mitä kaikkea täältä löytyy, ehkä ei nuoria niinkään. Kai tämä on sellainen varttuneemman väen juttu, Sainio arvelee.

Rauman oppaiden Erja Saari ei halua nimetä hautausmaan kaikkein mielenkiintoisinta kohdetta, sillä jännittäviä tarinoita löytyy niin paljon.

- Otan tänään uutena asiana omalla kierroksellani esille neljä pylvästä, jotka kuuluvat Bergström-nimiselle kauppiassuvulle. Arvelen, että Bergströmin lampi on nimetty heidän mukaansa.

Markku Sainio kertoo opastetun kierroksen aluksi Kordelinin kappelin taustoista. Kuva: Raisa Aho.

Vanha hautausmaa tarjoaa oivan ikkunan Rauman historiaan. Monien kaupungin vaiheisiin vaikuttaneiden henkilöiden leposijat löytyvät täältä. Lisäksi hautausmaalta löytyy myös maailmanhistoriaa vaikkapa sankarihaudoilla. Tai miksi Raumalle on haudattu kolme venäläistä sotilaslentäjää ja miksi heidän hautamuistomerkissään on väärä vuosiluku?

- Aivan yksittäisten ihmisten haudoilla en niinkään pysähdy, mutta kysyn kyllä ainak kierrosteni osaanottajilta, haluaako joku heistä kertoa esimerkiksi tänne haudatuista sukulaisistaan, Sainio mainitsee.

Kuinka usein joku tarttuu tilaisuuteen?

- Ei kovin usein. Yleensä tullaan juttelemaan vasta kierroksen jälkeen, ei Suomen kansa ole sellaista, että se heti alkaisi joukolle puhumaan.

Hautausmaakierrokseen kuuluu myös käynti Kordelinin kappelin kryptassa. Kuva: Raisa Aho.