Pyhäjärvellä uusi väliaikainen kokeilu: kuolleet kalat voi kuljettaa biokaasulaitokseen poltettavaksi

Pyhäjärvellä on ryhdytty poikkeuksellisiin toimiin kalakuolemien vuoksi. VSS Biopower Oy ja Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto ovat sopineet määräaikaisesta kokeilusta, jossa Pyhäjärven kuolleita kiiskiä ja kaloja voidaan viedä käsiteltäväksi VSS Biopower Oy:n biokaasulaitokseen.

Kalojen kerääjien on kuljetettava itse kalat biokaasulaitokseen. Kalat on kuljetettava astiassa tai pakkauksessa, josta ne voidaan kaataa kuormaajan kauhaan. Materiaalin on oltava puhdasta kalajätettä ja kalojen mukana ei saa tuoda mitään muuta materiaalia tai jätettä. Kuolleita kaloja voi maksutta toimittaa VSS Biopower Oy:n biokaasulaitokseen, osoite Kauniinsannantie 10 Säkylä, ainoastaan seuraavina ajankohtina:

  • keskiviikko 21.7. klo 13-15
  • perjantai 23.7. klo 13-15
  • maanantai 26.7. klo 13-15
  • keskiviikko 28.7. klo 13-15

Vastaanotossa jätteen laatua valvotaan. Muita aikoina kalojen tuominen biokaasulaitokseen on kielletty. Laitosalueella on myös kameravalvonta.

Järvellä on havaittu etenkin runsaasti kuolleita kiiskiä, joiden kuolinsyytä ei kuitenkaan tutkimuksissa pystytty Pyhäjärvi-instituutin mukaan aukottomasti varmistamaan. Sen lisäksi järvellä on muitakin kalalajeja menehtynyt muun muassa järven korkean lämpötilan vuoksi.