Pyhäranta ostaa vettä Raumalta – heikko vedenpaine riesana

Juhannuksen tienoilla luurit kävivät kuumina, kun vettä tuli vain lirumalla.

Pyhärannan vesiongelmat tuntuvat oman kunnan alueen lisäksi paikoin myös Raumalla heikkona vedenpaineena. Rauman puolella esimerkiksi Vermuntilan ja Voiluodon suunnilla on ajoittain esiintynyt paineongelmia.

Raumalta toimitetaan nyt vettä naapurikunta Pyhärantaan Ihoden, Lahdenvainion ja Ropan suunnille sekä Kukolaan, Rihtniemeen ja Reilaan.

– Kokonaistilanne on se, että jotta pyhärantalaiset saavat vettä, meidän asiakkaillamme tulee ajoittain vettä huonolla vedenpaineella, kommentoi Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutti.

– Poikkeustilanne on päällä ja toivomme, että he saisivat Pyhärannassa omat järjestelmänsä kuntoon ja oman veden riittämään, Loutti toteaa.

Puhelimet ja pumput kuumina

Pyhärantaan alettiin johtaa Rauman vettä juhannusviikolla. Seurauksena oli, että vettä tuli hanoista alhaisella paineella myös Pyhärannassa. Ajoittain raportoitiin jopa suoranaisia vesikatkoksia.

Vesihuollon päivystyspuhelin kävi kuumana rakennustarkastaja Olli Lahtisen mukaan erityisesti juhannusaattona.

– Juhannuksena kulutus oli tosi suurta. Rauman Vedellä tehtiin toimenpiteitä ja korjattiin tilannetta, ja puhelinsoitot loppuivat kuin seinään, kun paine alkoi riittämään, Lahtonen sanoo.

Toimenpiteet olivat Rauman Veden Loutin mukaan se, että Rauman Veden omaa verkostoa jaettiin uusiksi ja näin vedenpumppaamot palvelevat aiempaa suurempia alueita.

– Tämän enempää ei ole tehtävissä. Pidemmän päälle tämä ei ole hyvä ratkaisu. Tekniikka on kovilla ja pumput rasittuvat. Meillä ei ole Pyhärannan suuntaan paineenkorotuksia eli täysin vesitornin paineella se vesi sinne tulee.

Ottamot pois pelistä

Pyhäranta on yhä kokonaan ostoveden varassa. Rauman lisäksi vettä toimitetaan Uudestakaupungista. Uudenkaupungin vedentoimituksen varassa ovat kylät Ylikylä, Rohdainen, Hirslahti, Santtio sekä Nihtiö.

– Jossain vaiheessa kulutus oli niin suurta, ettei Uusikaupunki riittänyt. Halusimme varmistaa, että jokaiselle riittää vesi ja varmaan vielä muutaman viikon ollaan myös Rauman varassa, Lahtonen toteaa.

Pyhärannan kolme omaa vedenottamoa ovat jo pitkään olleet poissa käytöstä. Lahtonen pitää epätodennäköisenä, että Alhon vedenottamoa saadaan enää käyttöön. Kaunissaaren ottamon suhteen tilanne on kiikun kaakun. Kaunissaaressa on ollut bakteeriongelmaa rankkasateiden jälkeen.

Ropa ehkä käyttöön

Ropan vedenottamon vesi on laaduntarkkailussa korkeiden metallipitoisuuksien eli raudan, mangaanin ja alumiinin vuoksi.

Tavoitteena Lahtosen mukaan on, että se saataisiin otettua käyttöön ja näin turvattua Ihoden suunnan vedensaanti.

Pyhärannan kunnan vesihuolto on pyytänyt välttämään nykyisessä poikkeustilanteessa tarpeetonta vedenkulutusta, jotta suihku- ja talousveden saanti voidaan turvata. Kunnan vesihuoltotiedotteen mukaan vedenkäyttö on kunnassa oleellisesti kasvanut pitkään jatkuneen kuivuuden johdosta.

– Kun kuumat säät jatkuvat, vedenkulutuksesta seuraa paineennotkahdus. Suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin melko sama rytmi. Ilta on se ongelmakohta kun mennään suihkuun ja aletaan kastella nurmikkoa, Rauman Veden Loutti toteaa.

Illalla suihkusta tulee pelkkä noro eikä pesukonekaan ala pyöriä

Pyhärannan vedentarve heijastuu myös Rauman puolelle paineongelmina. Vermuntilan suunnalla paineet eivät tahdo riittää, mikä aiheuttaa omat kommervenkkinsä asumiseen.

– Illalla siinä kuuden seitsemän aikaan suihkusta tulee usein pelkkä noro. Nuppia ylhäällä pitämällä suihku onnistuu. Vaihtoehtona on, että käy suihkussa vasta puolenyön jälkeen, niin ei tarvitse nuppia pidellä, kertoo Vermuntilan asukas, joka haluaa pysyä nimettömänä.

Hän ihmettelee, että paineongelmista on näkynyt ihmeen vähän purnausta julkisuudessa, vaikka kyse on vakioaiheesta esimerkiksi naapuruston kesken.

– Pakko vain selvitä asian kanssa. Meille on sentään tullut se noro, että saa juomalasin täytettyä. Tiettyihin aikoihin ei voi kuitenkaan esimerkiksi pesukonetta käyttää. Kone ei lähde pyörimään, koska painetta ei ole.

Rauman Vedeltä asukas sanoo toivovansa parempaa tiedottamista asiasta, esimerkiksi siitä, mikä on paineongelmien arvioitu kesto sekä mitä asian hyväksi on tehty.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut