Pyhäranta rakentaa uudet päivähoitotilat Ihoden koulun yhteyteen

Hirsipäiväkoti koki äänestystappion valtuustossa äänin 11-7.

Pyhärannan talousarviokäsittelyä hallitsi Ihoden päivähoitokysymys ja sen ratkaisu. Erityisesti äänessä olivat hirsipäiväkotivaihtoehtoa ajaneet valtuutetut. Hirsipäiväkoti koki kuitenkin tappion, ja ratkaisuksi tuli 30 lapselle rakennettava päiväkoti Ihoden koulun yhteyteen. Kustannusarvio on tässä vaiheessa 977 000 euroa.

Kunnanvaltuusto päätti asiasta äänin 11–7, 1 poissa. Päätös oli kunnanhallituksen esityksen mukainen. Pohjaesitystä kannattivat kokoomuksen ja SDP:n eli niin sanotun valtakoalition edustajat.

Perusteltiin nopeudella

Nurin äänestettiin Helka Huttelan (kesk.) esittämä ja Heidi Arvosen (kesk.) kannattama esitys 30–60-paikkaisen hirsipäiväkodin rakentamisesta 1,26 miljoonan euron kustannusarviolla.

Perusteluina oli, että ratkaisu olisi edullisin ja nopein, sen kustannukset ovat tiedossa ja rakennus muunneltava.

Huttelan esitystä kannatti keskustan kolme valtuutettua, Yhteinen Pyhäranta -ryhmän kolme valtuutettua sekä yksi perussuomalaisten valtuutettu.

Lapsimääristä epäselvyyttä

Päätöksentekoa edelsi vilkas keskustelu. Epäselvyyttä oli Ihoden alueen lapsiluvusta sekä koulun yhteyteen sijoitettavan päiväkodin piha- ja liikennejärjestelyistä sekä rakentamisen aikaisista järjestelyistä.

Arvosen mukaan on fakta, että päiväkoti on valmiiksi liian pieni eikä 30-paikkaista voi laajentaa. Sari Fromin (YP) kysellessä koulun yhteyteen tulevasta nuorisotilasta tuli esiin, ettei nuorisoalan toimijoilta ollut kysytty kantaa ja että nuorisotilat ovat pois käytöstä noin vuoden ajan päiväkotia rakennettaessa.

Pauli Laivo (kesk.) piti koulun yhteyteen esitetyn päiväkodin kustannusarviota keskeneräisenä ja toisaalta selvempänä vaihtoehtona hirsipäiväkotia, koska koki, että sen hinta ei muuttuisi.

Rantasauna ruksattiin yli

Valtuusto äänesti vielä toisenkin kerran, kun se päätyi poistamaan investoinneista kohdan Lahdenvainion rantasaunan hirsikehikon hankinnasta. Kyse oli 24 000 euron summan poistamisesta, koska oli käynyt ilmi, ettei Lahdenvainion Tuulimylly-yhdistys lähde toteuttamaan kyseistä hanketta.

Mauri Helminen (kok.) esitti Markku Poskiparran (sd.) kannattamana summan poistamista investoinneista. Näin päätettiin äänin 16–1, 1 tyhjä. Rahan olisi säilyttänyt Jukka Heinonen (sd.) ja tyhjää äänesti Laivo.

Yksimielisesti valtuusto teki vielä lisäyksen 100 000 eurosta teollisuustonttien hankintaan Varhonkylästä. Esitys oli Huttelan ja kannatti Arvonen.

Pyhärannan tase vahvistuu, mutta sen ei koettu riittävän yllätyksiin

Pyhäranta on onnistunut vahvistamaan taloudellista asemaansa aiempien alijäämävuosien jälkeen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Helminen laskeskeli, että ensi vuoden lopussa taseen ylijäämää on jo noin miljoona euroa. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan ole riittävästi.

– Pienen kunnan riski on aina siinä, että jo pienetkin nousut erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon kuluissa voivat aiheuttaa suuriakin muutoksia talousarvioon. Pyhärannan kokoisessa kunnassa puskuria pitäisi olla noin 5 miljoonaa euroa, Helminen totesi.

Puskurien tarpeen toi esiin myös vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiö. Seuraavan talousarviovuoden jälkeen kertynyttä ylijäämää on 600 euroa per asukas kun koko maan keskiarvo on 2 060 euroa.

– Tämä on se meidän akilleenkantapäämme eli meidän taseemme ei kestä yllätyksiä. Siksi meidän pitäisi ylijäämäisiä talousarvioita ja ennen kaikkea tilinpäätöksiä laatiman, että saisimme kaivattuja puskureita sinne taseeseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut