Pyörätuolista pystyyn ja Ämpärporin äänikuninkaaksi – Rauman ex-kaupunginjohtaja näkee taas suviluonnon kauneuden

Heti huomaa, että nyt miehelle kuuluu paljon parempaa. Kilojakin näkyy kroppaan kertyneen lisää sitten viime näkemän, ja se on tässä tapauksessa positiivista.

Pysäköin kalantilaisen järvimökin pihaan ja haen katseella isäntää tai emäntää. Rauman entinen kaupunginjohtaja Kari Koski astuu ulos terassille ja toivottaa vieraan tervetulleeksi.

Heti huomaa, että nyt miehelle kuuluu paljon parempaa. Kilojakin näkyy kroppaan kertyneen lisää sitten viime näkemän, ja se on tässä tapauksessa positiivista.

Vuosi sitten istuin samassa pöydässä Kosken läksiäisissä Rauman kaupungintalon ruokalassa. Ilta jäi aika lyhyeksi, kun sairauslomalta eläkkeelle siirtyvä juhlakalu uupui nopeasti.

– Istuin pyörätuolissa lääketokkurassa ja niin väsyneenä, ettei järki kunnolla juossut. Ei tainnut kiitospuheeni ihan parhaasta päästä olla, muistelee mies itse.

Takana oli useampi sairaalareissu, ja lisää oli vielä edessä.

– Vakavia sairauksia päällekkäin ja verenmyrkytys päälle. Kunto meni nollille. Onneksi epäiltyä vatsasyöpää ei ollut. Kova lääkitys on vieläkin päällä, mutta henki tallella ja mieli virkeämpi. Nyt pystyn taas nauttimaan elämästä, kertoo Kari.

Puolitoista vuotta tuskaa ja huolta

Vaimo Merja Koski kertoo huomanneensa miehessään suuren muutoksen parempaan päin keväällä.

– Kari ihasteli täällä mökillä, että kuinka luonto voikaan olla näin kauniin vihreää. Viime kesänä hän ei sellaisiin huomiota kiinnittänyt, vertaa Merja.

– Ei vaan kiinnostanut. Se etu siinä oli, ettei tullut mitään eläköitymisen krapulaa, kun kaikki jäi puolentoista vuoden ajaksi sairauden alle, vitsailee Kari.

Kosket ovat kiitollisia saamastaan laadukkaasta hoidosta.

– Ei ole valittamista. Tyksin erikoislääkärit käyvät paljon Uudessakaupungissa, mikä onkin järkevä systeemi, sanoo Kari.

Vaimo: "Kaupunki tarvitsee Karia"

Kuntoutuminen mahdollisti Kari Kosken asettumisen ehdolle kuntavaaleissa. Ennen Rauman vuosiaan hän oli pitkään Uudenkaupungin kaupunginjohtaja. Ilmeisen pidetty, sillä 639 äänen potillaan Koski oli "Ämpärporin" ylivoimainen ykkönen.

– Äänimäärä oli valtava yllätys, olinhan kymmenen vuotta pois. Kun olin Raumalla töissä, en ollut missään mukana täällä Ukissa.

Uudenkaupungin kaupunginhallituksessa istunut Merja Koski meni 120 äänellään myös heittämällä läpi samalta demarilistalta.

– Vein varmasti tuttujen ääniä Merjalta. Siksi pohdinkin mukaan lähtemistä pirun kauan. Lopulta tuli olo, että haluan antaa panokseni. Uudessakaupungissa on ollut aika kovaa riitelyä. Ei sillä tavalla isoja asioita eteenpäin viedä, sanoo Kari.

Merja lisää kannustaneensa miestään mukaan vaaleihin.

– Kaupunki tarvitsee Karia, hän perustelee.

"Teamsgate" puhutti uusikaupunkilaisia

Merja erosi keväällä kaupunginhallituksesta "teamsgaten" takia. Uudessakaupungissa nostettiin paikallinen kohu ja monen viikon poliittinen kähinä, kun Karin väitettiin osallistuneen hallituksen etäkokoukseen ulkopuolisena.

– Kari katsoi olohuoneessa telkkarista urheilua, varmaan sieltä jotain ääntä kuului, kuittaa Merja.

Hän aikoi jättää kunnallispolitiikan kokonaan.

– Lähdin kuitenkin mukaan ylpeyden, sisun ja yllytyksen vuoksi. Ajattelin, että kuntalaiset päättäköön olenko yhä luottamuksen arvoinen. Äänet kertovat.

Kosket kritisoivat kampushanketta: "Sellaista ylellisyyttä Uki ei kestä"

Rauman ja Uudenkaupungin entinen kaupunginjohtaja Kari Koski haluaa kaupunginvaltuutettuna auttaa kotikaupunkiaan.

– Surettaa tämä tilanne. Varsinkin Sihy, jos se maksaa 100 miljoonaa euroa, sanoo Kari.

– Kun se maksaa, korjaa vaimo Merja.

Sihy on uusi sivistys- ja hyvinvointikeskus, johon tulevat päiväkoti, iso peruskoulu, lukio, kansalais- ja musiikkiopistot, uimahalli, monitoimihalli, omatoimikirjasto, nuorisopalvelut ja yhdistystilat.Rakennusurakan, laitehankintojen ja 20 vuoden palvelusopimuksen yhteishinta on tällä tietoa noin 92 miljoonaa euroa.

"Liian suuri pikkukaupunkiin"

Uudenkaupungin Sihy on samanlainen kokonaisuus kuin Karin kampus Raumalla.

– Mutta suurempi ja pienemmässä kaupungissa, vertaa Kari.

– Uusi uimahalli varmaan tarvitaan. Vikatielle lähdettiin, kun uimahallin kylkeen ruvettiin lisäämään kaikkea muuta. Kuka keksi mitäkin ja kaikki tuntui käyvän. Ero Raumaan on siinäkin, ettei täällä kouluissa pahoja sisäilmaongelmia ole, ja palloiluhallissa pelataan koripallon SM-sarjaa.

Kaupunginhallituksen jäsenenä Merja Koski tuntee kampushankkeen hyvin.

– Prosessia ei Karikaan voinut hyväksyä. Homma levisi, ja oli muutaman päättäjän käsissä. Se meni ihan överiksi.

Sihy jakaa päättäjien ja kaupunkilaisten mielipiteet.

– Puolet odottaa silmät kiiluen, puolet on huolissaan niin kuin me. Emme vastusta, sellaista ylellisyyttä ei Uki kestä. Hanke olisi pitänyt toteuttaa vaiheittain, sanoo Merja.

Mitä enää voi tehdä?

– Ei paljon mitään, kun sopimus rakennusliikkeen kanssa on allekirjoitettu. Ainoa olisi, jos SRV suostuisi palastelemaan hanketta, vastaa Kari.

Yhden savupiipun teollisuuskaupunki

Uusikaupunki on tyypillinen "yhden savupiipun teollisuuskaupunki". Kuntatalous on vahvasti riippuvainen siitä miten Uudessakaupungissa kootut Mersut käyvät kaupaksi tietyillä vientimarkkinoilla.

– On suuri riski, kun 3500 ihmistä saa leivän yhdestä firmasta. Olen liikaa nähnyt, tuumaa Kari.

Hän tarkoittaa 1990-luvun lamavuosia, kun autotehtaan vaikeudet nostivat kaupungin työttömyysasteen rajusti ylös. Uudenkaupungin työttömyysprosentteja kauhisteltiin valtakunnan mediassa.

– Silloin tehtaalla taisi olla töissä 1600 ihmistä. Onneksi nyt tulee akkutehdas, joka tasannee suhdannevaihtelua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut