Pystökaffen Jaana taltioi toritunnelmat kertakäyttökameralla

Jaana Valanteen herätyskello soittaa aamuisin puoli neljältä.

Varttia vaille viisi pystökaffekojulla porisee jo ensimmäinen seitsemän litran kannu kahvia ja kannullisia saa päivän mittaan keittää monen monta.

– Possumunkki on puolestaan ehdottomasti suosituin pystökaffen herkku, Valanne kertoo.

Hän kuvasi muutaman päivän ajan toritunnelmia kertakäyttökameralla. Filmille tallentui tietenkin pystökaffella säännöllisesti kokoontuvan toriparlamentin väkeä sekä myös yksi vakioasiakkaista, Lukko-hyökkääjä Ville Nieminen.

– Ville on aivan upea persoona. Loistotyyppi, joka juttelee kaikille. Kun kysyin, että voinko ottaa hänestä kertakäyttökameralla kuvan, hän kysyi, että voiko tulla kuvaa varten ihan sisälle kahviokojuun, Valanne kertoo.

Kiekko on näinä aikoina yksi pystökaffen puheenaihe ylitse muiden. Siitä pitää huolen Lukon selviytyminen pudotuspeleihin sekä pystökaffeporukan oma kiekkoveikkausvihko, jonne pelituloksia arvuutellaan ja Valanne kirjaa niitä ylös.

Politiikasta ja uskonnosta ei pystökaffella juuri jutella. Ennemminkin kerrataan kuulumisia.

– Ennen torikojuja sanottiin tietotoimistoiksi, mutta siitä nimestä olen halunnut päästä eroon. Joskus jutut ovat voineet kulkea jo niin monen suun kautta, etteivät pidä paikkaansa, eikä niitä silloin halua jatkaakaan.

Fototyyppi-juttusarjassa annetaan kertakäyttökamera tunnetun paikallisen henkilön käyttöön. Lue lisää perjantain Länsi-Suomesta.