Pyykkiä pestään vaikka auton perässä – alankomaalainen Maureen ter Bekke matkustaa ensimmäistä kertaa suurmarkkinoiden mukana

Vapaa-aika kuluu huoltotoimissa kuten astioiden ja vaatteiden pesemisessä. Uusia tuttuja on tullut eri puolilta Eurooppaa.

Raumalla päästään keskiviikosta alkaen kaupantekotunnelmaan, kun kansainväliset ja suomalaiset suurmarkkinat alkavat keskustassa. Mukana on tuttuun tapaan erilaisia herkkuja ja tuotteita ympäri Eurooppaa ja Suomen maakunnista. Alankomaalaisilla Joey Spoolderin luotsaamilla juustokojulla sekä fudge- eli kermakaramellivaunussa on ensimmäistä kesäänsä mukana myös Maureen ter Bekke. Ter Bekke lähti mukaan, kun valmistui markkinointi- ja viestintäalan opinnoistaan ja kuuli serkultaan, että Spoolder tarvitsee tänä vuonna uuden työntekijän.

– Matkailuelämään tottumisessa meni hetken aikaa, mutta kiertueella on ollut todella mukavaa, ter Bekke kertoo.

Kojujen viisi työntekijää tulivat Suomeen jo kesäkuun alussa, ja Rauma on suurmarkkinoiden seitsemäs pysähdyspaikka.

– Markkinaväestä on löytynyt paljon uusia tuttuja. Nyt on tiedossa paljon uusia lomakohteita Euroopassa, kun on kutsuttukäymään, ter Bekke nauraa.

Suomessakin hän on nyt ensimmäistä kertaa.

– On täällä kyllä hienoa olla. Valoisuuteen kesti tottua, mutta muuten olen viihtynyt tosi hyvin.

Huoltotöitä vapaa-ajalla

Kiertue-elämän aikana ei kauaa ehdi hengähtää. Alankomaalaiset juustonmyyjät saapuivat Kristiinankaupungista Raumalle Poroholman leirintäalueelle sunnuntai-iltana, myyntipäivät Raumalla ovat keskiviikosta lauantaihin, ja ensi viikon keskiviikkona myynti jo jatkuu Kotkassa.

Maanantaina Maureen ter Bekke ja kumppanit keskittyivätkin huoltotoimiin kuten astioiden ja vaatteiden pesuun.

– Sitä se on, että uudessa paikassa aina leiriydytään ja huolletaan tavaroita, ter Bekke kertoo.

Kaupunkeihin ei lyhyellä reissulla ehdi kovin syvällisesti tutustua, mutta alankomaalaisilla on suunnitelmissa tutustua ainakin Otanlahden ympäristöön ja Vanhaan Raumaan.

Sen verran mukavaa ter Bekkellä on reissussa ollut, että hän aikoo lähteä matkaan tulevinakin vuosina.

– Jos vain Joey minut huolii mukaan, hän nauraa.

Parempi olla turvallinen

Ter Bekken mukaan kiertueen hittituote on ollut jalapenojuusto.

– Sitä ovat suomalaiset ostaneet ja kyselleet joka paikassa, hän kertoo.

Kojujen omistaja Joey Spoolderin mukaan suomalaisia on kiinnostanut myös metsäsienijuusto.

– Siinä on varmasti suomalaisille tuttujakin makuja, hän sanoo.

Spoolderille kiertäminen Suomessa ja Euroopassa on jo pitkältä ajalta tuttua.

– Olisiko jo 15. kerta. Tänä vuonna korona on tietenkin tuonut omat hankaluutensa. Matkustamisen ja järjestelyiden hoitaminen on ollut välillä raskastakin, mutta parempi olla turvallinen kuin vaarallinen, hän toteaa.

Suurmarkkinat Raumalla keskiviikosta lauantaihin

Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat järjestetään Raumalla osana Pitsiviikkoa keskiviikosta lauantaihin 21.–24.7. Markkinat ovat avoinna ke-pe kello 10–20 ja lauantaina kello 10–18.

Mukana on myyjiä ja erikoistuotteita 25 maasta sekä 15:stä Suomen maakunnasta.

– On hienoa, että kansainvälisten tuotteiden lisäksi saadaan esille myös monenlaisia asioita ympäri Suomea. Suomessakin on odotettu hartaasti, että kiertueelle päästään, kertoo tapahtumaa järjestävän Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas.

Markkinat järjestetään Kallaksen mukaan terveysturvallisesti ja tavallista väljemmin.

Koronaviruspandemia on Kallaksen mukaan hieman vaikuttanut ulkomaalaisten kauppiaiden pääsemiseen paikalle.

– Britanniassa vaikutti lisäksi vain brexit, joten mukana on tällä kertaa vain kaksi myyjää Britanniasta, Kallas harmittelee.

Viime hetkillä myös luonnonilmiöt puuttuivat hieman peliin.

– Hollannista matkalla ollut iso kukkarekka juuttui tulviin, joten se on myöhässä. Onneksi se on pääsemässä kuitenkin paikalle, ja kukkia myydään torstaista alkaen, Kallas sanoo.

Markkinat ja Pitsiviikko aiheuttavat myös muutoksia Rauman keskustan liikenteeseen. Markkinat rakennetaan Nortamonkadulle, Kalliokadulle, Kanalinrantaan, Kauppakadulle, Savilankadulle ja Savilanpuistoon, joten esimerkiksi pysäköintiä ja autoliikennettä rajoitettiin jo maanantai-illasta alkaen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut