Rajavartiolaitoksen laivat rakennetaan Turun telakalla – RMC:kin kilpaili niistä, mutta Heinimaa vihjasi jo viime viikolla tilauskirjan olevan melko täynnä

Kahdella uudella ulkovartiolaivalla korvataan kolme käytöstä poistuvaa laivaa. Raumakin oli mukana tarjouskisassa, joka päättyi Turun telakan hyväksi.

Rajavartiolaitoksen Vartiolaiva 2025 -hanke toteutetaan Meyer Turku Oy:n telakalla Turussa. Telakka kertoo solmineensa Rajavartiolaitoksen kanssa aiesopimuksen kahden uuden monitoimisen ulkovartiolaivan rakentamisesta.

Laivoilla korvataan kolme käytöstä poistuvaa vartiolaivaa. Tiedotteen mukaan alusten merkitys Suomen merelliselle kokonaisturvallisuudelle tulee olemaan merkittävä.

Hankinta kilpailutettiin kuluvan vuoden kevään aikana, ja Meyer Turku Oy voitti tarjouskilpailun. Nyt osapuolet ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, ja lopullinen laivanrakennussopimus on tarkoitus solmia vuoden loppuun mennessä.

Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pullin mukaan aiesopimus on tärkeä paitsi telakalle itselleen, myös koko suomalaiselle laivanrakennusverkostolle.

 – Olemme nousemassa koronan aiheuttamasta kriisistä ja tänään allekirjoitettu aiesopimus luo lisää vakautta tilauskirjaamme, joka ulottuu vuoteen 2026 asti. On myös erityisen hienoa, että Rajavartiolaitoksen kaltainen taho osoittaa näin luottamusta Meyer Turun telakkaan, Pulli toteaa tiedotteessa.

– Kahden monitoimisen ulkovartiolaivan hankinta on välttämätöntä jo käytöstä poistuvien alusten korvaamiseksi. Hankinnalla saatetaan Suomen valmius merellisissä turvallisuustehtävissä toimintaympäristön haasteiden edellyttämälle tasolle. Uusien laivojen suunnittelussa huomioidaan vartiolaiva Turvan käyttökokemukset, uuden teknologian mahdollisuudet, alusten ympäristövaikutukset sekä Suomen turvallisuusympäristön muutos, sanoo puolestaan Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen.

Myös Rauma Marine Constructions (RMC) on kilpaillut Rajavartiolaitoksen vartiolaivahankkeen saamisesta itselleen.

Vartiolaivojen hankinnan rahoitus turvattiin - Rauman ja Turun telakat kisaavat 240 miljoonan euron kaupasta

Toimitusjohtaja Jyrki Heinimaan viime viikolla Tallinkin MyStarin vesillelaskutilaisuudessa Länsi-Suomelle antamat kommentit kuitenkin saattoivat jo osaltaan vihjata siihen suuntaan, ettei alusten rakentaminen Raumalla välttämättä ole kovin todennäköistä.

– Olemme aina kiinnostuneita kun Rajavartiolaitoksella on projekti tekeillä. Odotamme toki Rajan päätöstä, mutta mietimme samalla, että meillä on nyt kohtuullisen paljon tekemistä. Tasmanian-projektin myötä tilauskantamme on vahvistunut niin paljon, että toimitusajat ovat selvästi jo kauempana. Silläkin voi olla vaikutuksia, sanoi Heinimaa Länsi-Suomen jutussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut