Raju isku Rauman satamalle – "Katsotaan täytyykö lähteä kaupungin puheille neuvottelemaan esimerkiksi lainakoroista"

Kaipolan alasajo leikkaa paperinvalmistuksen kapasiteettia 720 000 tonnia. Siitä satojatuhansia tonneja vuodessa lähtee Rauman kautta maailmalle, kertoo Rauman Sataman toimitusjohtaja Hannu Asumalahti.

| Päivitetty

Kaipolan paperitehtaan kova kohtalo on raju isku myös satamaoperaattori Europortsille ja Rauman satamalle.

– Vaikutus on merkittävä, kuvaa Europortsin toimitusjohtaja Sari de Meulder.

Kaipolan alasajo leikkaa paperinvalmistuksen kapasiteettia 720 000 tonnia. Siitä satojatuhansia tonneja vuodessa lähtee Rauman kautta maailmalle, kertoo Rauman Sataman toimitusjohtaja Hannu Asumalahti.

– Kaipola on asiakkaamme. Tehtaan sulkeminen tarkoittaa isoa lovea ja saattaa vaikuttaa laivaliikenteeseen myöhemmin. Tämä on melkein yhtä suuri paukku kuin Kajaanin tehtaan sulkeminen aikoinaan.

– Moni rivi menee uusiksi ensi vuoden budjetissamme, kun on isoja investointeja meneillään. Katsotaan täytyykö lähteä kaupungin puheille neuvottelemaan esimerkiksi lainakoroista, sanoi Asumalahti.

Satamayhtiö maksaa kaupungille markkinahintaa korkeampaa korkoa lainoistaan.

Metsäjätti UPM käy rajua kustannusjahtia. UPM tiedottaa tavoittelevansa 75 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Vähennystarve on noin 840 työpaikkaa, joista valtaosa Suomessa.

UPM suunnittelee Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista. Maan viimeiset sanomalehtipaperikoneet suljetaan vuoden loppuun mennessä. Työpaikkoja Kaipolassa häviää 450.

UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen News & Retail -yksikön johtaja Anu Ahola perusteli murheellista uutista ennen kaikkea ulkoisilla seikoilla: logistiikkakustannukset, puun hinta, Suomen verot.

Hän kuitenkin totesi, että Suomessa kolmivuorotyön palkkakustannukset ovat 30 prosenttia korkeammat kuin Saksassa ja 40 prosenttia korkeammat kuin Ruotsissa.

Länsi-Suomikin painetaan Kaipolan paperille. Ensi vuonna paperimme on tuontitavaraa.

Kaipolan kolmesta koneesta yksi tekee lwc-aikakauslehtipaperia, joten sen tuotteiden valmistuksen siirto esimerkiksi Raumalle on mahdollista.

Raumalla UPM jatkaa lwc-paperin valmistusta kahdella koneella. Kustannustehokkuutta on aina vain pystyttävä nostamaan.

– Tämä osoittaa kilpailun kovuuden. Kaipolassa on vuosia tehty erinomaista työtä, mutta kysynnän laskulle emme voi mitään, kommentoi Rauman tehtaanjohtaja Timo Suutarla.

Kaipolan alasajon lisäksi UPM suunnittelee Shottonin paperitehtaan myyntiä Walesissa Britanniassa.

Graafisten paperien kysyntä laskee hitaasti, mutta varmasti. Aholan mukaan ylikapasiteettia on useita miljoonia.

Ahola korosti, että graafisten paperien markkinat ovat yhä yli 70 miljoonaa tonnia vuodessa, josta Euroopassa yli 20 miljoonaa tonnia.

– Kustannustehokkaille koneille on tilaa, hän painotti.

UPM näkee, että painopapereita pystyy valmistamaan kannattavasti vielä vuosia.

UPM saneeraa kautta linjan. Yt-neuvottelut alkavat myös Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla. Vaakalaudalla on 110 työpaikkaa. Tervasaaren tarrapaperitehtaalta voi lähteä 50 työpaikkaa.

Aiemmin tänä vuonna UPM tiedotti sulkevansa Chapellen paperitehtaan Ranskassa ja vaneritehtaan Jyväskylässä sekä tehostavansa UPM Raflatacin toimintaa. Näistä toimenpiteistä syntyy noin 45 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Paperiliiton Vanhala: "Yhtiötä ei kiinnosta mitä se on Suomelta saanut"

- Uutinen on murheellinen Kaipolalle ja koko Suomelle. Kaipolan konelinjat ovat kunnossa, osaaminen on korkeaa tasoa ja tuotantoa tekevä henkilökunta on vedetty minimiin. Tämän tunnustaa myös yhtiön johto, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

UPM:n johtajat perustelivat sulkemispäätöksen kohdistumista Kaipolaan Suomen kalliila kustannuksilla.

– Verot, logistiikka, kuitupuu ja työntekijöiden palkat maksavat yhtiön mukaan liikaa. Yhtiötä ei tunnu kiinnostavan se, mitä se on tältä maalta saanut: ammattikoulutetut työntekijät, tuotannon ja logistiikan varmistavan infran puhumattakaan esimerkiksi lomautusjärjestelmästä. Syitä nähdään enemmän muissa kuin yhtiön omissa ratkaisuissa, harmittelee Vanhala.

Hänen mukaansa Kaipolan tehtaan noin 400 miljoonan euron liikevaihdosta palkkojen osuus on 30 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona myös SCA tiedotti suunnittelevansa paperikoneiden sulkemista Ruotsissa. Vanhala kiinnitti huomiota eroihin yhtiöiden tiedotteissa. SCA korostaa markkinoiden supistumista, kun UPM sen sijaan osoittaa syyllisiä myös markkinoiden ulkopuolelta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut