Rakastajat-teatterin Henrietta-show avaa dragin olemusta

Parintuntisen show´n parasta antia on vauhdikas tankotanssiesitys.

Henrietta van Fittan on Rakastajat-teatterin näyttelijän Henri Välikankaan luoma drag-hahmo, Porin vähävaraisin perijätär ja vapaaherratar, joka teki esiintymisdebyyttinsä jo vuonna 2013.

Uuden Henrietta-show'n ohjauksesta ja dramaturgiasta on vastannut Asko Halonen, jolle esitys on myös ohjauksen taiteellinen lopputyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Pienen teatteritilan tunnelmaan on haettu utuista kabareetunnelmaa mitä alleviivaa myös illan päätähden tylliasu.

Show´n löyhänä kehyksenä kulkee Henrietta von Fittanin Amerikan-matka. Esitys koostuu erillisistä laulu- ja tanssinumeroista, joiden välissä drag-hahmo jutustelee häpeilemättömällä tyylillään.

Parituntinen esitys olisi kuitenkin kaivannut hiotumman käsikirjoituksen. Nyt se tasapainoilee viihdyttämisen ja taiteellisten tavoitteiden välimaastossa, mikä tekee lopputuloksesta hajanaisen. Myös osa esiintymisnumeroista kaipaa tiivistämistä. Irralliselta tuntuva futuristinen nykytanssiesitys esimerkiksi on turhan pitkä.

Aineksia on paljon Päivi Räsäsestä, homoudesta satuja lukevaan draghahmoon.

Dragin tekemisen selittäminen tuntuu toisarvoiselta. Tosin tekijät mitä ilmeisimmin haluavat avata yleisölle mistä dragissa on kysymys. Välikangas todennäköisesti on maakunnan ainoa drag-artisti.

Välikankaan värikkään Henrietta-hahmon rinnalle esitys nostaa estradille myös muusikko Mikko Viinamäen. Hän on muun muassa säveltänyt esitykseen uutta musiikkia, mutta löytää näyttämöllä myös sisäisen naisensa.

Välikangas ja Viinamäki ovat monipuolisia ja lahjakkaita esiintyjiä – tässä esityksessä heiltä taittuu myös tankotanssi. Ja miten! Railakas tankotanssikohtaus onkin show´n parasta antia ja saa yleisön taputtamaan villisti mukana. Komiikkaa numeroon tuovat Välikankaan ja Viinamäen parodiset roolihahmot Aira Samulin ja Tarja Halonen.

Henrietta-show

Ohjaus ja dramaturgia: Asko Halonen Näyttämöllä: Henri Välikangas ja Mikko Viinamäki Musiikin sävellys: Mikko Viinamäki Puvustus: Sara Lehtonen Koreografia: Tiina Santavuo Tankotanssiohjaus ja -koreografia: Tuuli-Anna Asplund/PowerFlow Studio Ensi-ilta Rakastajat-teatterin Hilkka-näyttämöllä 31.8.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut